APIF će od 2014. biti spreman za registraciju firmi

Datum: 8.10.2013.

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) iz Banjaluke biće spremna da od 1. januara iduće godine primijeni jednošalterski sistem registracije poslovnih subjekata, izjavila je Jelena Ćetković, direktor APIF-a.

Ona je u intervjuu za “Nezavisne” napomenula da novi sistem podrazumijeva predaju dokumentacije za registraciju firme na šalter APIF-a, koji će, umjesto klijenta, u roku od tri dana završiti sve ostale procedure i predati mu rješenje o registraciji.

To je omogućeno usvajanjem seta reformskih zakona koji će, prema planu Vlade RS, pored skraćenja perioda registracije firme sa sadašnja 23 na tri dana, smanjiti i troškove registracije sa 1.300 na 350 KM.

Trenutno se pripremaju pravilnici, jer zakon stupa na snagu 1. decembra s tim da je ostavljen mjesec dana za uhodavanje pa ćemo biti spremni za primjenu od 1. januara iduće godine. Što se tiče APIF-a, mi ćemo sve što je do nas završiti na vrijeme, ali nismo jedini učesnici u reformi, već svaka institucija ima zadatke iz svog domena i radi na tome, kazala je ona.

Navela je da će Okružni privredni sudovi zadržati svoju funkciju u ovoj oblasti s tim da jedino neće imati direktni kontakt s privrednicima, već će se svi poslovi odvijati preko APIF-a čime se olakšava posao sudija i skraćuje vrijeme za registraciju privrednih subjekata.

Izvor: Ekapija.ba/Nezavisne novine