Aquasan mreža potvrdila opravdanost umrežavanja u svrhu razmjene iskustva

Datum: 1.10.2013.

3. radionica neformalne Aquasan mreže BiH stručnjaka iz sektora voda i zaštite okoliša na temu „Učinkovito upravljanje znanjem za kvalitetnije usluge“ održana je od 24.-26.9.2013. godine u Bihaću.

Radionicu Aquasan mreže BiH su zvanično otvorili Ambasador Švicarske u BiH, NJ.E. André Schaller i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

Ambasador je u svom obraćanju istaknuo važnost povezivanja svih aktera u sektoru voda i zaštite okoliša preko entitetskih granica, saradnju horizontalnih i vertikalnih struktura, te istaknuo dobra iskustva kroz provođenje Projekta „GOV-WADE“.

Načelnik Ogrešević je u svom obraćanju pojasnio da je Aquasan mreža BiH prilika za razmjenu ideja i pokretanje novih inicijativa, a općina Cazin kao primjer uspješne realizacije nekoliko projekata u saradnji s SDC-om i Una Consultingom, otvorena je da podijeli svoja iskustva sa širom zajednicom. Naglasio je da je potrebno iskoristiti prilike koje švicarski partneri nude, te se zahvalio na dosadašnjem uloženom trudu uz dobrodošlicu svim učesnicima u Cazin.

O samoj temi upravljanja znanjem govorio je Sandi Zulić, direktor Una Consulting-a, koji je posebno istaknuo da je fokus 3. radionice Aquasan mreže BiH na skrivenom individualnom znanju koje učesnici imaju i trebaju podijeliti s drugima.

Iako se radi o neformalnoj mreži, u svom trogodišnjem radu postignuti su značajni rezultati na unapređenju kapaciteta uključenih aktera, ali i razmjeni postojećih iskustava i znanja unutar sektora voda i zaštite okoliša u cijeloj BiH, ali i šire.

U toku trodnevnog rada, iskustva i izazove na provođenju zakona, strategija, planova i projekata podijelile su predstavnice federalnih institucija.

Hazima Hadžović, pomoćnica federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo upoznala je prisutne sa stanjem sektorskih propisa, razvojnih planova, EU integracija i tekućih ili predstojećih projekta.

Aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša FBiH, oblike dodjele sredstava fonda, trenutne projekte te ostale značajne informacije u vezi sa radom ove institucije prezentirala je gđa Sanja Bosiljčić-Pandur, šef službe za pripremu i praćenje realizacije projekata.

Projektna inženjerka Una Consulting-a, Aida Jusufhodžić, sumirala je najvažnija praktična iskustva i naučene lekcije iz različitih faza projekata s kojima se susreću konsultanti.

Cijelu radionicu je pratio Ahmed Burić, novinar i stručnjak za komunikaciju, koji je svojim sugestijama doprinio kvalitetnijem radu u grupama i plenarnim diskusijama.

Radionici je prisustvovalo više od 70 stručnjaka iz sektora voda i okoliša, predstavnika entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija, vodovodnih i kantonalnih preduzeća, te međunarodnih organizacija.

Drugoga dana radionice učesnici su posjetili decentralizovani kanalizacioni sistem i biljni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u MZ Ljubijankići u općini Cazin.

Najviše interesovanja izazvala je tehnologija prečišćavanja otpadnih voda korištenjem biljnih uređaja, što predstavlja novinu na području Bosne i Hercegovine. Ova tehnologija prečišćava otpadnu vodu korištenjem biljaka i mikroorganizama, a troškovi rada i održavanja ovakvog uređaja su minimalni što je vrlo važno za uslove u BiH.

Na kraju radionice učesnici su još jednom potvrdili opravdanost umrežavanja u svrhu razmjene iskustva, znanja i dobrih praksi, svoje opredjeljenje da i dalje razvijaju mrežu i ostvaruju ciljeve, te da stvaraju pozitivnu energiju potrebnu za unapređenje sektora voda i zaštite okoliša.

Aquasan mreža BiH je dio Projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša ¨GOV-WADE¨ kojeg implementira Resursni centar za vode i okoliš „Una Consulting“ uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u BiH, a pokrenuta s ciljem da stručnjaci iz sektora voda i zaštite okoliša u BiH na zajedničkim sastancima i radionicama razmjenjuju svoja iskustva i unapređuju svoja znanja.

Izvor: Ekapija.ba