Berba kukuruza, prinos zadovoljavajući

Datum: 8.10.2013.

Na oko 600 hektara oranica Poljoprivrednog dobra „Semberija“ Bijeljina u toku je berba kukuruza, a prinos je zadovoljavajući i iznosi od šest do sedam tona po hektaru, rekao je rukovodilac ratarske proizvodnje ovog dobra Čedomir Stojanović.

On je istakao da je rod soje ove godine podbacio zbog vremenskih uslova. „Ona je ove godine podbacila, pa su prinosi bili od 1,7 do 1,8 tona po hektaru. Ovakva je situacija i u okruženju što se može uzeti i kao prosječan prinos“, naveo je Stojanović.

On napominje da bi na prinos ratarskih kultura značajno uticalo i kvalitetnije navodnjavanje. „Očekujemo da će lineari, koji sada zalijevaju oko 600 hektara obradivih površina, biti zamijenjeni modernim i funkcionalnijim sistemom za navodnjavanje, što bi po projektu Vlade Republike Srpske trebalo da bude realizovano do sljedeće godine“, rekao je Stojanović.

On je naveo da je rok izgradnje ovog sistema polovina iduće godine. „Imamo obećanje investitora odnosno izvođača radova da bi do maja, odnosno do početka zalivne sezone mogli biti završeni radovi na ugradnji sistema za navodnjavanje“, rekao je Stojanović.

Poljoprivredno dobro „Semberija“, koje raspolaže sa oko 2.500 hektara obradivog zemljišta, bavi se proizvodnjom žitarica, industrijskog bilja, povrća, krmnog bilja, doradom sjemena, proizvodnjom koncentrata, stočarskom proizvodnjom, te proizvodnjom mlijeka.

Izvor: Capital.ba/Srna