BiH nespremna za kontrolu inspekcije EU?

Datum: 2.10.2013.

BiH neće spremna dočekati dugo očekivanu kontrolu Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU iz Dablina (FVO), tako da je moguće da BiH ni nakon njihove posjete neće moći izvoziti mlijeko u EU, upozoravaju mljekari.

Prema riječima Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja mljekara RS, nove nade mljekara i proizvođača, da će dobiti zeleno svjetlo FVO-a, veoma lako mogu završiti kao fijasko i to ovaj put zbog nemara opštinskih vlasti.

“Načelnici opština je trebalo da s Kancelarijom za veterinarstvo BiH potpišu čisto proceduralne sporazume kojima se precizira na kojim će teritorijama raditi inspektori iz koje opštine. Vjerujem da su predstavnici lokalnih vlasti naprosto zaboravili na ove procedure, a nepotpisivanje takvih dokumenata može oboriti sav uloženi trud u vezi sa dolaskom ove evropske inspekcije”, rekao je Usorac.

“Još se precizno ne zna kada će FVO inspekcija doći, ali se njenom skorom dolasku nadaju mljekari u BiH i 20.000 domaćinstava koja žive od ove proizvodnje”, rekao je on.

Iz Udruženja mljekara RS su već tražili od Ministarstva poljoprivrede da reaguje kako bi sporazumi što prije bili potpisani.

“Načelnici naprosto moraju potpisati ove sporazume. Radi se o nečemu što ne iziskuje nikakvo finansiranje, već predstavlja samo korak za normalan prolazak kroz sistem provjere”, rekao je Usorac.

Komentarišući činjenicu da zbog neispunjavanja uslova za izvoz u EU mljekari iz RS već tri mjeseca ne izvoze u Hrvatsku, Usorac je konstatovao da su proizvođači bili primorani da u ovom periodu preusmjere pošiljke na druga tržišta.

“Sada u najvećoj mjeri izvozimo u Albaniju, Kosovo, te u Srbiju i Crnu Goru. Iako se sasvim dobro snalazimo, ovakva pozicija je, dugoročno posmatrano, dosta nepovoljna za nas. Nije ni blizu isto izvoziti u Hrvatsku, u kojoj smo za sat vremena vožnje, i u Albaniju, do koje treba proći put od 1.000 kilomatera kroz gudure. Sa visokim cijenama transporta daleko je teže biti konkurentan na njihovim tržištima”, konstatovao je on.

Radmila Čojo, pomoćnik ministra poljoprivrede za sektor veterinarstva, potvrdila je da je dobila upozorenje udruženja mljekara i potvrdila da je potpisivanje sporazuma između lokalnih zajednica i Kancelarije za veterinarstvo uslov za kontrolu objekata.

“Svaki načelnik koji ne potpiše ugovor biće odgovoran što objekti iz njegove opštine neće moći izvoziti proizvode od mlijeka u EU”, naglasila je Čojo.

Ona je istakla da će već danas uputiti svim načelnicima opština hitan poziv za sastanak o ovom problemu, te se nada da će biti brzo riješen.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kratko je potvrdio da je Kancelarija za veterinastvo BiH poslala sve potrebne dokumente inspekciji FVO, ali da se još ne zna tačan datum njihovog dolaska.

Komentar o novonastaloj problematici nepotpisanih sporazuma između lokalnih vlasti i Kancelarije za veterinarstvo BiH od Ljubomira Kalabe, direktora ove kancelarije, juče nismo uspjeli dobiti.

Inače, Kalaba je početkom septembra rekao kako je BiH ispunila sve potrebne uslove upitnika FVO-a, te da se dolazak evropskih inspktora očekuje veoma skoro.

Podsjećanja radi, za ispunjavanje uslova za izvoz iz BiH u EU su se kandidovali: “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, bihaćki “Meggle”, sarajevski “Milkos”, mljekara “Zott” iz Gradačca i “Mljekara Livno”, koja je aplicirala za izvoz sira.

BiH je prije ulaska Hrvatske u EU bila najveći izvoznik mlijeka u Hrvatsku. U BiH je na godišnjem nivou tržišno plasirano, odnosno otkupljivano, 200 miliona litara mlijeka, a čak četvrtina ovog iznosa bila je usmjerana ka hrvatskim prerađivačima.

Izvor: Ekapija.ba/Nezavisne novine