Certifikacijom do boljeg poslovnog okruženja u općinama RS-a

Datum: 30.8.2013.

Predstavnici Vlade, Privredne komore, Saveza općina i gradova Republike Srpske i banjalučke Razvojne agencije Eda potpisali su jučer Sporazum o uspostavljanju Mreže za povoljno poslovno okruženje u RS-u. Cilj ovog projekta je stvaranje i unapređenje povoljnog poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava i dobijanje akreditacije za sprovođenje “BFC SEE” certifikacije.

“Program certifikacije je jako bitan za lokalne zajednice, da izađu na tržište i vide gdje su. Naš zadatak je da promovišemo ovaj projekt, jer certifikacija za jednu općinu, odnosno grad, znači „zeleno svetlo“ za investitora da su njegova ulaganja sigurna”, rekla je entitetska ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Dodala je i da je potreban duži vremenski period za dobijanje jedne takve potvrde. I ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović je podsjetio da je Vlada RS-a podržala ulazak što većeg broja lokalnih samouprava u proces certifikacije.

Potpisivanju ovog sporazuma su prisustvovali predstavnici NALED-a, organizacije koja je razvila BFC standard za certifikaciju lokalnih samouprava i GIZ-a, njemačke organizacije koja je preko Otvorenog regionalnog fonda podržala uspostavljanje “Certfikacije povoljnog poslovnog okruženja-Međunarodni pečat kvaliteta za općine sa povoljnim poslovnim okruženjem za poslovanje u jugoistočnoj Evropi”.

Grad Prijedor je prva jedinica lokalne samouprave koja je ispunila sve potrebne kriterijume za dobijanje BFC SEE certifikata u RS-u.

Izvor: Ekapija.ba