„Dani polja kukuruza i soje“

Datum: 9.9.2013.

Rod kukuruza do sada je skinut sa 10 odsto površina u Republici Srpskoj i prinos od 7,5 do osam tona po hektaru zadovoljavajući je, rekao je danas novinarima Dragan Zarić, stručnjak iz predstavništva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Bijeljini.

Stručnjaci i proizvođači okupljeni na tradicionalnoj manifestaciji „Dani polja kukuruza i soje“, koja je održana na oglednom dobru u Bijeljini, procjenjuju da je prinos kukuruza podbacio za 30 do 40 odsto zbog vremenskih neprilika koje su i ove godine pratile poljoprivrednike.

Ovo ogledno polje Poljoprivrednog dobra „Semberija“ jedno je od najvećih u Srpskoj, a na oko 10 hektara zasijana je 81 vrsta hibrida.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u gradskoj upravi Bijeljine Predrag Jović rekao je novinarima da se šteta na kukuruzu u Semberiji procjenjuje na oko 25 miliona maraka, dok je prošle godine šteta bila oko 60 miliona maraka.

On je najavio da će lokalna zajednica u budžetu za narednu godinu planirati šest odsto od izvornih prihoda, što je oko dva miliona maraka, za pomoć poljoprivrednicima.

U Republici Srpskoj kukuruz je najvažniji poljoprivredni proizvod kojim je zasijano oko 140.000 hektara, od čega oko 26.000 hektara u Semberiji.

Procjenjuje se da domaći proizvođači mogu da zadovolje više od 50 odsto potreba države za kukuruzom.

Rukovodilac bijeljinske Kancelarije resornog ministarstva Zoran Maletić rekao je da su „Dani polja kukuruza i soje“ ove godine okupili u Bijeljini predstavnike 12 sjemenskih kuća iz zemlje i regiona, od 17 koliko je prisutno na ovim prostorima, kao i dva proizvođača hemijskih zaštitnih sredstava u poljoprivredi.

Prema njegovim riječima, prinos soje od dvije do 2,5 tone po hektaru u okviru je višegodišnjeg prosjeka.

Izvor: Capital.ba/Srna