Dodijeljen sertifikat „Danube soja“

Datum: 28.11.2013.

Fabrika ulja „Bimal“ iz Brčkog dobila je međunarodni sertifikat „Danube soja“, na osnovu kojeg je stekla pravo na otkup, trgovinu i primarnu preradu soje u polugotove i gotove proizvode.

Sertifikat je dodijelila sertifikacijska kuća „SGS“, čije je sjedište u Švajcarskoj, u skladu sa evropskim zahtjevima i smjernicama Asocijacije „Dunav soja“, sa sjedištem u Beču.

Iz „Bimala“ je saopšteno da je fabrika ulja prva kompanija na prostoru bivše Jugoslavije koja je primijenila „Dunav soja standard“. „Od sada će `Bimal` plasirati sojino sjeme, sirovo ulje, jestivo ulje, proteinsku sačmu i lecitin pod `Dunav soja standardom“, navodi se u saopštenju.

Zamjenik generalnog direktora „Bimala“ Mitja Kovačič izjavio je da je Fabrika siguran otkupljivač soje i da direktno doprinosi razvoju poljoprivredne proizvodnje ove uljarice u genetski nemodifikovanom obliku.

„Svi interesi `Bimala` idu u smjeru zaštite naših potrošača, kao i zadovoljenja njihovih želja i potreba. Vjerujem da će implementacija `Dunav soja standarda` doprinijeti još većem povjerenju u naše proizvode od soje“, rekao je Kovačič.

On je dodao da ovaj proizvođač ulja već duži niz godina na tržište plasira proizvode isključivo od soje u genetski nemodifikovanom obliku.

Direktor „SGS-a“ Beograd Marinko Ukropina istakao je da je ovaj standard posebno specifičan jer zahtjeva i do nekoliko provjera poštivanja godišnje.

Izvor: Capital.ba/Srna