Dva miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u BiH

Datum: 3.9.2013.

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ i Delegacija EU u BiH danas su obilježile uspješan završetak 33-mjesečnog programa pružanja savjetodavne pomoći za 136 malih i srednjih preduzeća u BiH.

EU je za ovaj program izdvojila dva miliona evra putem Instrumenta za predpristupnu pomoć /IPA 2009/.

Šef Odjeljenja operacija za privredni razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delagaciji EU u BiH Martin Šider rekao je da je ovaj projekat značajno doprinio razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH, povećanju njihovih prihoda i otvaranju novih radnih mjesta.

Šider je naglasio da je u BiH potrebno raditi na smanjenju vremena za registraciju preduzeća.

On je istakao da je razvoj privatnog sektora putem malih i srednjih preduzeća važan prioritet EU u BiH i najavio dalju podršku EU.

Šider je naveo da je za različite projekte podrške malim i srednjim preduzećima u BiH na raspolaganju IPA-2 od 2014. do 2020. godine.

Vođa programa Zihra Hasović rekao je novinarima da je ovaj program pomogao malim i srednjim preduzećima da razviju alate, privuku finansijska sredstva i postanu poslovni lideri.

Hasović je naveo da se pomoć pružana u okviru programa rasta preduzeća i programa podrške u oblasti konsultantskih usluga malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim riječima, preuzeća su uspješno prošla ove programe, u okviru kojih su održani i seminari za konsultante s ciljem unapređenja njihovih znanja.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević rekla je da se različitim aktivnostima pokušava povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća da budu subjekti, koji će biti jedan od nosilaca razvoja BiH.

Ona je ukazala da su mala i srednja preduzeća veoma uticajan faktor na privredni rast BiH iako su stavljena na marginu privrednog razvoja.

Izvor: Capital.ba/Srna