Evropska komisija suspendovala projekte za BiH iz IPARD programa

Datum: 11.9.2013.

Odbor za praćenje IPA-e, kojim su ko-predsjedavale Paola Pampaloni, v.d. direktora u Direkciji za proširenje Evropske komisije, te Nevenka Savić, nacionalni koordinator za IPA-u, sastao se 10. septembra u Sarajevu kako bi raspravio 27 trenutnih i planiranih projekata finansiranih putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2008-2012). Nekoliko projekata iz ovih programa namijenjenih za podršku poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima te turizmu u Bosni i Hercegovini, bili su suspendovani u junu i julu ove godine zbog nepostizanja dogovora vlasti u BiH o potrebnim koracima za realizaciju projekata.

Evropska komisija je jučer morala da otkaže dva ranije suspendovana projekta u oblasti poljoprivrede, zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o strukturama za usmjeravanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD). Nepostojanje sporazuma o provođenju projekta ne znači samo gubitak više od pet miliona eura za dva pomenuta projekta. To, takođe, onemogućava blagovremeno uspostavljanje struktura za usmjerevanje budućih fondova EU za razvoj ruralnih područja u BiH.

Dok je EU potpuno opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini kako bi napredovala u evropskim integracijama, uključujući finansijsku podršku putem IPA-e, Unija mora, takođe, osigurati da se novac poreskih obveznika država-članica EU efikasno koristi. Evropska komisija je nekoliko godina bezuspješno pokušavala da pomogne postizanje sporazuma između vlasti u Bosni i Hercegovini o strukturi IPARD-a. Nakon što je uviđeno da i dalje nema političkog sporazuma, ovi ključni projekti za razvoj ruralnih područja su morali biti otkazani. Otkazivanje tih projekata naglašava hitnost uspostavljanja funkcionalnog mehanizma koordinacije kako bi se osiguralo da zemlja i njeno stanovništvo budu u mogućnosti da ubuduće dobiju pretpristupna sredstva EU.

Kada je u pitanju pet drugih projekata, Odbor je dao Bosni i Hercegovini vremena do 1. oktobra ove godine da postigne sporazum. To uključuje dva projekta za podršku malim i srednjim preduzećima i turizmu, koji su suspendovani 26. jula, dva planirana projekta za jačanje socijalne uključivosti i jedan trenutni projekat za jačanje Nacionalnog procesa planiranja u BiH.

Odbor je pozdravio činjenicu da važan projekat iz oblasti zaštite okoliša, odnosno, razvoja strategije za cijelu zemlju i pratećih investicija, napreduje nakon što ga je Odbor deblokirao u decembru prošle godine.

Što se tiče sektora saobraćaja, vlasti BiH su predstavile svoj usaglašeni stav o tome gdje iskoristiti 14 miliona eura iz IPA fondova planiranih za Koridor Vc (dionica auto-puta Konjic-Mostar) te tako izbjegle otkazivanje ovog projekta.

Izvor: Ekapija.ba