Fitoregistri – novitet u kontroli bilja

Datum: 24.10.2013.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, uspostavljanjem fitoregistra, nastavlja sa praksom uvođenja novih i svrsishodnih metoda kojima se obezbjeđuje napredak u poljoprivredi.

Uspostavljanje fitoregistra predstavlja novitet u kontroli zdravstvenog stanja bilja, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Cilj uspostavljanja i vođenja fitoregistra jeste sistemsko prikupljanje i čuvanje podataka o zdravstvenom stanju bilja koje predstavlja poseban fitosanitarni rizik za unošenje i širenje štetnih organizama, o kontrolama izvršenim na mjestima proizvodnje i ostalim mjestima obavljanja djelatnosti, te o preduzetim mjerama za suzbijanje i uništavanje štetnih organizama.

Svrha fitoregistra jeste zaštita zdravlja bilja tj. permanentna dostupnost podataka o zdravstvenom stanju bilja i praćenje kretanja tog bilja unazad, sve do mjesta njegovog porijekla putem pasoša za bilje.

Iz Ministarstva ističu da je uspostavljanje fitoregistara od ogromne važnosti za cijeli proces, zbog čega je neophodno odgovorno pristupanje svih raspoloživih segmenata društva.

Izvor: Capital.ba/Srna