Hrvatska će i dalje kaskati za regijom

Datum: 2.10.2013.

Dok Svjetska banka u 2014. godini očekuje blagi oporavak i rast BDP-a Hrvatske od 0,8 odsto, analitičari Hipo banke su pesimistični i za sljedeću godinu prognoziraju nastavak recesije u Hrvatskoj, uz pad BDP-a od 0,7 odsto.

Hrvatska privreda prati ciklus Evropske unije, što upućuje na mogućnost oporavka zajedno sa jačanjem evrozone, ocijenila je ekonomista Svetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster, prenosi „T-portal“.

Ona očekuje rast hrvatske privrede od 0,8 odsto u 2014. godini, što je znatno slabije od prognoze za nove zemlje članice EU, čiji bi BDP u prosjeku trebalo da poraste dva odsto.

Odgađanje reformi u Hrvatskoj imalo je visoku cijenu, smatra ona i ocjenjuje pozitivnom vijest o ulasku Hrvatske pod kontrolu Evropske komisije, zbog prekomjernog deficita.

Mogućnost za privredni rast je u povećanju konkurentnosti ‘zdravog’ dijela privatnog sektora i u boljem iskorišćenju geografske dividende na turizam i promet, kao i u „pametnom“ korištenju fondova EU, navela je Madžarević-Šujster.

Za razliku od nje, glavni ekonomista Hipo Alpe Adria banke u Hrvatskoj Hrvoje Stojić u naredne dvije godine očekuje stagnaciju hrvatske privrede, pri čemu za 2014. godinu prognozira pad BDP-a od 0,7 odsto, a tek u 2015. godini očekuje blagi oporavak od 0,8 odsto.

On glavnu šansu za rast vidi u investicijama privatnog sektora zasnovanim na izvozu.

Stojić smatra da će Hrvatska u oporavku kaskati za regijom zbog produbljene fiskalne konsolidacije i strukturnih slabosti.

On kao brojne rizike koji će uticati na sporiji oporavak navodi: nepovoljan uticaj na izvoz zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA-e, skuplje finansiranje, neizvjestan ishod predstečajnih pogodbi te fiskalne ‘makaze’ zbog prekomjernog deficita.

Izvor: Capital.ba/Agencije