I BiH dobila akreditiranu certifikacijsku kuću

Datum: 30.8.2013.

Institut za certificiranje sistema d.o.o. Sarajevo uspješno je akreditovan od strane Hrvatske akreditacijske agencije i time postao prvo certifikacijsko tijelo sa prekograničnom akreditacijom.

Riječ je o 100% domaćoj akreditiranoj certifikacijskoj kući u BiH za projekte certifikacije ISO 9001:2008; ISO 14001:2004 (2009); HACCP, OHSAS 18001:2007, čiji su akreditirani certifikati priznati u cijelom svijetu.

Inače, Institut za certificiranje sistema d.o.o. je certifikacijsko tijelo sa dugogodišnjim iskustvom u pružanju širokog spektra certifikacijskih usluga sa područja normizacije, certifikacije sistema, upravljanja projektima, praćenja zakonskih propisa, inspekcije kvaliteta i kvantiteta, te čitavog niza edukacijskih programa namijenjenih malim, srednjim i velikim preduzećima.

“Da BiH ima dovoljno pametnih, školovanih, edukovanih i kompetentnih ljudi govori i ova činjenica. Znanje kao ekonomski resurs postao je “conditio sine qua non” ekonomskog rasta i razvoja. To je najbolje evidentirano u endogenoj teoriji rasta gdje je istaknut značaj obrazovanja, istraživanja, inovacija, tehnološkog progresa te ljudskog kapitala u ekonomskom rastu. Stoga svrha osnivanje ICS-a proizlazi iz konstantne potrebe apostrofiranja uloge i značaja domaćeg znanja u novoj ekonomiji. I to ne samo u kontekstu potvrde niza društvenih, tehničko-tehnoloških, proizvodnih i razvojnih promjena uzrokovanih tehnološkim revolucijama i globalizacijskim procesima kojima se preduzeća i nacionalne ekonomije moraju prilagoditi žele li opstati u nadmetanju na globalnom privrednom prostoru”, poručuju iz ove kompanije.

Neke od prednosti korištenja njihovih usluga su povrat PDV-a, akreditirani certifikati po različitim normama, konkurentne cijene usluga, strogo poštivanje akreditacijskih pravila, domaći stučnjaci koji vrlo dobro poznaju prilike i ambijent u kojima radi BiH, ali i EU privreda, plaćanje u ratama, te 24h dostupnost.

Izvor: Agrolink.ba/Ekapija.ba