Inspekcija iz Dablina dolazi u kontrolu

Datum: 02.12.2013.

Inspekcija Kancelarije za hranu i veterinarstvo /FVO/ iz Dablina boraviće u BiH od 20. januara do 2. februara kako bi utvrdila da li je BiH ispunila uslove za uvrštavanje na listu zemalja iz kojih je moguć izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

„Kada je riječ o Republici Srpskoj, 88 farmi steklo je preduslov za proizvodnju mlijeka za EU tržište“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Iz Ministarstva najavljuju da će, s ciljem što kvalitetnije pripreme za dolazak FVO inspekcije, zajedno sa Upravom za veterinu Srbije i u prisustvu predstavnika Kancelarije za veterinarstvo BiH i Federalnog Ministarstva poljoprivrede, od 12. do 14. decembra organizovati zajedničku radionicu.

Na radionici će, osim predavanja za farmere čiji su objekti kandidovani za izvoz i predstavnike veterinarskih organizacija koje vrše veterinarski nadzor na pomenutim farmama, biti riječi i o službenim kontrolama farmi muznih goveda, sabirnim centrima za sirovo mlijeko, sledljivosti EU mlijeka od farme do finalnog proizvoda.

U saopštenju se podsjeća da je, kako bi BiH ispunila uslove, nedavno potpisan Protokol o uspostavljanju komandnog lanca kojim se zadovoljavaju uslovi za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka porijeklom iz BiH u EU.

„Ubrzane su aktivnosti na usaglašavanju izmjena i dopuna Zakona o Veterinarstvu i Zakona o hrani koji predstavljaju prioritet, na način da se izmjenama i dopunama zakona postigne minimum uslova koje zahtijeva zakonodavstvo EU, sa posebnim naglaskom na definisanju nadležnosti i definisanju komandnog lanca“, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U saopštenju se dodaje da su urađeni planovi službenih kontrola hrane za životinje i namirnica animalnog porijekla i obrasci za određivanje frekvencije službenih kontrola, na osnovu procjene rizika u objektima za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor: Capital.ba/Srna