Inspektori UIO BiH će provjeravati podatke o poljoprivrednim poticajima

Datum: 16.8.2013.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zatražila je jučer od Vlade i premijera Federacije BiH da njihovim inspektorima dozvoli uvid u sve podatke u vezi s poljoprivrednim poticajima koje je dalo Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede FBiH od početka 2009. do sredine ove godine.

“Ovo ministarstvo s ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu nakon tri mjeseca dostavilo je UIO nepotpune i nejasne podatke o licima koja su dobila poljoprivredne poticaje u traženom periodu i o licima koja su vršila otkup žive stoke za koju su dati poticaji”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO.

Naglasio je da je Uprava i Ministarstvu finansija FBiH uputila zahtjev da dobiju na uvid sve finansijske transfere koji su realizirani prethodnih godina davanjem poticaja u poljoprivredi u FBiH.

“Potpuni i tačni podaci o poticajima, koje je Ministarstvo poljoprivrede FBiH dalo ranijih godina, bili bi od velikog interesa za okončanje akcije ‘Meso’ i otkrivanje svih onih koji se dovode u vezu sa nezakonitim uvozom i nezakonitom prodajom mesa u BiH”, podsjetio je Kovačević.

Da su podaci koje je UIO do sada dobila od drugih ministarstava poljoprivede u BiH od velikog značaja, kazao je Kovačević, potvrđuje i činjenica da su otkrili veliki broj obveznika koji su u PDV prijavama prikazali puno manji promet u odnosu na vrijednost žive stoke koju su otkupili u istom periodu.

“Tako je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede RS, klaonica iz Viteza otkupila živu stoku u vrijednosti od 1.167.000 KM, a PDV prijavama prikazala je neznatan promet. UIO je otkrio i mesnicu iz Gradačca koja je otkupila živu stoku u iznosu od 410.000 KM, a da uopšte nije u sistemu PDV-a”, naglasio je Kovačević.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, nije odgovarao na telefonske pozive pa juče nismo uspjeli saznati hoće li dozvoliti ulazak inspektora UIO kako bi provjerili podatke o poticajima.

Izvor: Ekapija.ba/Nezavisne novine