Izuzetni rezultati japanskog projekta u Srebrenici

Datum: 11.11.2013.

Japanski projekat „Izgradnja povjerenja kroz razvoj poljoprivrede i ruralnih preduzeća“ doveo je do razvoja poljoprivrede kao i saradnje među Srbima i Bošnjacima – ocijenjeno je na predstavljanju rezultata ovog projekta.

U okviru ovog projekta, zahvaljujući japanskim donacijama i pomoći stručnjaka JICA, podignuto je 255 plastenika i domaćinstva u srebreničkoj opštini počela su se baviti plasteničkom proizvodnjom povrća i jagoda.

Zemljoradnicima je donirano 399.600 sadnica maline koje su zasađene na 30 hektara, čime su podignuti novi kvalitetni malinjaci koji daju rezultate.

Na 2,2 hektara zasađeno je 4.200 sadnica pitome borovnice koja se ranije nije uzgajala na ovom području, a za koju postoji interes na tržištu i ima dobru cijenu.

Voćarima u srebreničkoj opštini, i Srbima i Bošnjacima i ostalima, donirano 58.470 sadnica jabuke, kruške i šljive, a podignuti su novi zasadi voća, dok je čišćenjem i orezivanjem „oživljeno“ 7.000 starih voćaka.

Donirano je 2.216 pčelinjih društava i počelo je uzgajanje nekih medonosnih biljki koje ranije nisu bile zastupljene na ovom području, navedeno je u izvještaju.

Takođe, značajna aktivnost bila je na unapređenju navodnjavanja poljoprivrednih površina, izgrađeno je nekoliko seoskih vodovoda i dva mosta. Sisteme i opremu za navodnjavanje dobilo je oko 200 poljoprivrednih domaćinstava.

Za sedam godina japansku pomoć za razvoj poljoprivrede dobilo je 5.747 korisnika iz ove opštine i, prema najavama Japanske agencija za međunarodni razvoj /JICA/, na proljeće će najvjerovatnije započeti novi trogodišnji projekat na srebreničkom području, o čijim detaljima japanski predstavnici ne žele još da govore, jer projekat nije potpuno definisan.

Predstavnici opštine Srebrenica ocijenili su da je realizacija ovog projekta – najznačajnija pomoć koju su ova opština i njeni građani dobili, iako su mnogi donatori pomagali njen oporavak.

Rezidentni predstavnik kancelarije JICA za Balkan u Beogradu Tosija Abe čestitao je svim učesnicima na uspješno obavljenim zadacima. Abe je ocijenio da je projekat postigao cilj i doprinio ostvarivanju saradnje među komšijama različitih nacionalnosti.

„Njihovom pomirenju doprinio je zajednički rad u okviru realizacije poljoprivrednih projekata i prenošenje znanja u realizaciji poljoprivrednih poslova koje su obavljali“, precizirao je Abe.

Za sedam godina trajanja ovog projekta japanski stručnjaci stalno su bili prisutni i rukovodili projektom edukujući lokalno stanovništvo, a dolazili su i brojni japanski eksperti, koji su prenosili znanja iz određenih oblasti poljoprivrede i zajedno radili sa lokalnim stanovnicima.

Projekt-menadžer Blagomir Jovanović ocjenjuje da su rezultati projekta i japanske pomoći višestruki. „Ostvarena je međunacionalna saradnja, poboljšana ekonomska situacija velikog broja seoskih domaćinstva, što su bili osnovni ciljevi projekta“, pojašnjava on.

Stečeno je ogromno znanje iz poljoprivredne oblasti, izgrađeni su brojni infrastrikturni objekti, rekultivisane velike zemljišne površine i pokrenuta plastenička proizvodnja povrća i jagodičastog voća, te povećani zasadi voća, broj stada ovaca i pčelinjih društava.

Razvijene su mnoge poljoprivredne djelatnosti i otvorene dnevne igraonice za predškolsku djecu koje je u toku pet godina pohađalo oko 300 mališana.

Deset najboljih korisnika ovog projekta nagrađeno je zahvalnicama i vaučerima u iznosu po 200 KM.

Izvor: Capital.ba/Srna