Izvoz vina porastao za preko 37 posto

Datum: 18.10.2013.

U organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine jučer je održana sjednica Odbora Grupacije proizođača vina ove Komore. Na sjednici su razmotrene aktuelnosti u poslovanju proizvođača vina u Bosni i Hercegovini aktivnosti Grupacije koje su realizirane u prethodnom periodu, te planovi za dalji rad.

Trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni u osam mjeseci 2013. godine ocijenjeni su pozitivnim u odnosu na prethodnu godinu, iako je i dalje izražen problem velikog deficita. U ovom periodu 2013. godine vrijednost izvoza vina od svježeg grožđa (TB 2204) iznosila je 4.356.844,42 KM, što je za 37,44 % više u odnosu na isti period 2012. godine. Vrijednost uvoza u osam mjeseci 2013. godine iznosila je 12.809.654,77 KM, što je za 7,56 % manje u odnosu na isti period 2012. godine. Zahvaljujući ovakvim rezultatima, ukupan deficit je smanjen za više od 2,2 miliona KM.

Zaključeno je kako je neophodno ubrzati proceduru usvajanja Zakona o vinu, čije nepostojanje predstavlja ogroman problem za proizvođače vina i prepreku za uređenje tržišta u skladu s međunarodnim standardima i praksom. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH preuzelo je ovu obavezu i potrebno je hitno utvrditi konačan prijedlog i uputiti ga u dalju proceduru za što brže usvajanje.

U cilju značajnijeg pozicioniranja vina i vinske kulture Bosne i Hercegovine, na domaćem i inostranom tržištu, dogovoreno je da Vanjskotrgovinska komora BiH organizira promociju istih u Sarajevu, početkom naredne godine, gdje će domaći proizvođači imati priliku predstaviti svoje proizvode i ovu autohtonu proizvodnju koja tradicionalno egzistira u Bosni i Hercegovini od najranijih vremena.

Izvor: Ekapija.ba