Jubilarni Dani jabuke u Goraždu okupili 70 izlagača

Datum: 11.10.2013.

U Goraždu je počela deseta privredno-kulturna manifestacija „ Dani jabuke – Goražde 2013 „ koja je okupila više od 70 izlagača iz BIH ,Srbije, Crne Gore i Turske.

-Jubilarna manifestacija je prilika za rekapitulaciju postignutih rezultata u deset godina postojanja sajma.Pružili smo priliku tzv. malim poljoprivrednim proizvodjačima, u smislu predstavljanja proizvoda iz oblasti agrara, posebno voćarstva. Ono što moramo u narednom periodu uraditi jeste podizanje novih voćnjaka i stvaranje podloge da budemo konkurentni na tržištu, kaže Mirsad Hubanić,predsjednik OO „ Dani jabuke“ – Goražde.

-Model zadruga kao temelj udruživanja poljoprivrednih proizvodjača do sada se smatrao prevazidjenim, ali se pokazalo da je ovo najbrži put koji povezuje proizvodjače i tržiste. Manifestacije poput Dana jabuke, najbolja su potvrda ove konstatacije, smatra Husein Hasić,predsjednik Zadružnog saveza FBiH, dodajući da je na sajmu jabuke predstavljeno nekoliko zadruga iz FBiH i njihovi proizvodi.

S druge strane značaj Dana jabuke za BPK-Goražde izuzetno je veliki, smatra i Demir Imamović,ministar privrede BPK-Goražde jer je, pojašnjava ovo područje koje ima sve uslove za zdravu hranu.

I pored sličnih sajmova sumorna je slika agrara u BH.Više od 2 hiljade različitih proizvoda na sajmu u Goraždu jesu pokazatelj potencijala bh poljoprivrede ali to nije dovoljno.

-To znači da mi imamo šta ponuditi ali nemamo politiku koja će te proizvode poslati u tržne centre, mišljenja je Jago Lasić,predsjednik Privredne komore FBiH koja je partner ovogodišnjem sajmu „ Dani jabuke „ jeste PK FBiH.

Izvor: Indikator.ba