Koncentracija s Mercatorom problem: Agrokor mora prodati većinu trgovina

Datum: 26.9.2013.

Postupak ocjene koncentracije Agrokora i Mercatora formalno još nije započeo jer Agrokorova prijava koncentracije još nije ocijenjena ispravnom, izjavio je danas na konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržištnog natjecanja (AZTN) zamjenik predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac.

Agrokor, pojasnio je Cerovac, u prijavi mora predložiti mjere za otklanjanje negativnih učinaka koje će koncentracija s Mercatorom imati na maloprodajno tržište u Hrvatskoj, ali one koje su do sada predložene AZTN još uvijek ne smatra dovoljnim.

Podsjetio je pritom na stav Agencije da bi za odobrenje ove koncentracije Agrokor morao prodati, zatvoriti, prenamijeniti ili na drugi način znatno smanjiti broj prodajnih mjesta.

Ukoliko se to ne bi dogodilo, Agencija bi ovu koncetraciju morala ocijeniti nedopuštenom, kazao je Cerovac.

Dodao je da ima regija, poput Grada Zagreba i Zagrebačke županije, gdje se tržišni udjeli kreću između 50 i 60 posto, što nije dopušteno i što praktički znači da bi se Agrokor na tim područjima trebao ‘riješiti’ svega što je stekao ovom koncentracijom.

Na novinarski upit znači li to da bi za Agrokor bilo najbolje da nije preuzeo Mercatorovo poslovanje u Hrvatskoj, Cerovac je kazao da bi to svakako bilo najpoželjnije, ali da prodavatelj Mercatora to očito nije dopustio.

Slično je i s postupkom koncentracije HT-a i Optima telekoma, koja je posljedica predstečajne nagodbe nad Optimom. Taj je postupak započeo, ali iz Agencije kažu da mjere predložene u prvoj fazi ovog postupka ni u kojem slučaju ne mogu odobriti.

Ukoliko u HT-u žele da se koncetracija realizira mora predložiti mjere koje bi uklonile značajne negativne učinke na tržišno utakmicu na telekomunikacijskom tržištu, no u AZTN-u ne vide koje bi to mjere bile.

Nas u Agenciji situacija stečaja Optime ne fascinira i da bi se ova koncentracija odobrila treba utvrditi da ne postoje negativni utjecaji na tržište, istaknula je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec

Izvor: Ekapija.ba/HINA