Krivi krastavci i kvrgave mrkve ponovo u evropskim radnjama

Datum: 13.10.2013.

Pjegave jabuke, kvrgave šargarepe i krivi krastavci mogli bi postati dio svakodnevne ponude u radnjama u Evropi u kojoj je izgled voća i povrća regulisan strogim pravilima.

Neki evropski lanci odlučili su da ponude “nesavršeno” voće i povrće kako bi spriječili bacanje hrane. Prema nedavnom istraživanju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), svake godine se u svijetu baci oko milijardu tona hrane, što je šteta od 750 milijardi dolara.

Kompanija Edeka, vodeći distributer u Njemačkoj, pokrenula je ove nedjelje pilot projekat u okviru koga će se u nekim radnjama prodavati proizvodi koji se obično bacaji ili postaju hrana za životinje.

Potrošači “kupuju očima i navikli su na određene norme” kada je riječ o obliku ili boji, rekao je portparol Edeke Gernot Kasel.

Da bi se prekinulo s tom praksom, u jednom broju radnji će tokom četiri nedjelje biti ponuđeni proizvodi koji nisu u skladu sa normama, uz slogan “niko nije savršen” i po cijeni nižoj od cijene “normalnog” voća i povrća, piše agencija Frans pres.

U Švicarskoj, lanac Coop je tokom leta ponudio niz proizvoda nastalih zahvaljujući “ćudima prirode”. Pored kajsija koje je oštetio grad pojavile su se i šargarepe nepravilnog oblika koje su bile i do 60% jeftinije od “prve klase”, rekla je portparolka vodećeg švicarskog distributera Nadja Ruch.

Ona je dodala da je interesovanje kupaca bilo iznad očekivanja. Coop prodaje takvo voće i povrće u trećini svojih radnji.

U slučaju njemačkog Rewea, “čudesna iznenađenja” su u ponudi od prošle nedjelje ali za sada samo u radnjama tog lanca u Austriji.

“U odluci se nismo rukovodili ekonomskom računicom”, navode u Reveu i ističu da je prije svega reč o mjeri protiv “kulture bacanja”. U toj kompaniji najavljuju da će, ako proba u Austriji da dobre rezultate, “nesavršeno” voće i povrće pustiti u prodaju i u radnjama u drugim zemljama.

Ta komapnija navodi da su proizvodi “dobri i optimalnog kvaliteta.

Prvi se u ovome prošle godine oprobao britanski Sainsbury’s. Zbog vrlo lošeg vremena urod je podbacio a više voća i povrća nego obično je bilo oštećeno ili nepravilnog izgleda. Lanac je ipak odlučio da otkupi svu proizvodnju od svojih snabdjevača, uključujući i nesavršene proizvode.

Za potrošače su pri kupovini sve važniji ukus, porijeklo i kvalitet. U Njemačkoj, za potrošače je i od cijene važniji ukus proizvoda, rezultati su istraživanja instituta Ipsos.

Iz ugla proizvođača, prodaja oštećenog i deformisanog voća i povrća je “sekundarna”, rekao je Johen Vinkhoff (Jochen Winkhoff), predstavnik njemačkog udruženja poljoprivrednih proizvođača zadužen za povrća.

Proizvođači voća i povrća pozdravljaju uvođenje “nesavršenih” proizvoda u prodaju jer im to povećava prodaju ali, kako ističu, i kupci dobijaju priliku da se “zaista zapitaju o prirodi”.

Oni, ipak, ne dovode u pitanje stroge norme koje uređuju trgovinske odnose. “One su poputno opravdane pri, na primjer, utvrđivanaju cijene, pošto se danas sve radi putem telefona i interneta, pa treba biti siguran da se govori o istoj stvari”, kaže Vinkof.

Norme o harmonizaciji kvaliteta voća i povrća utvrdila je Ekonomska komisije za Evropu Ujedinjenih nacija.
Prema tim propisima, na kajsiji ne smije više od 15% površine biti crvene boje a tikvice moraju biti duže od 7 centimetara i ne smiju imati udubljenja.

Evropska unija je 2014. proglasila evropskom godinom protiv bacanja hrane.

Izvor: Indikator.ba