Lijanović predstavio potencijale BiH u poljoprivredi

Datum: 5.9.2013.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović danas je u Istanbulu zamjeniku ministra poljoprivrede Turske Kudbetinu Arzu predstavio sve potencijale BiH u oblasti poljoprivrede, posebno prehrambene industrije.

„Zahvalio sam im na dozvolama koje su izdali za naše pogone za preradu mlijeka, s obzirom da je za BiH u ovom momentu to od velikog značaja ako znamo da su naši prerađivački kapaciteti mlijeka izgubili važno tržište Hrvatske gdje se izvozilo oko 50 miliona litara mlijeka godišnje“, rekao je Lijanović.

On je istakao da BiH sada ima šansu da taj nedostatak tržišta nadoknadi na tržištu Turske, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH.

Tokom sastanka, koji je održan u okviru 21. Međunarodnog sajma prehrambene industrije i pakovanja hrane, Lijanović je rekao da je registracija objekata iz BiH za tursko tržište, koja je ostvarena u proteklih mjesec dana, bila veoma važna.

Prema njegovim riječima, potencijal za povećanje trgovinske razmjene između Turske i BiH je veoma veliki, ali nedovoljno iskorišten. On se nada da će proizvođači iz BiH iskoristiti sve mogućnosti koje su institucije obezbijedile, te da će povećati učešće na tržištu Turske.

Na ovom sajmu izloženi su najveći turski, ali i međunarodni brendovi iz oblasti prehrambene industrije.

Spoljnotrgovinska komora BiH je i ove godine organizovala promociju kompanija iz BiH iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u Turskoj, a nastup domaćih kompanija – izlagača na ovom sajmu finansijski su podržali USAID/SIDA Farma projekt i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na zajedničkom štandu svoje proizvode od danas predstavlja šest firmi i Udruženje proizvođača sira iz BiH, a tu su i četiri kompanije iz BiH u svojstvu posjetioca.

Izvor: Capital.ba/Srna