Marković: Agroindustrija bilježi rast izvoza

Datum: 5.11.2013.

U toku tri kvartala ove godine agroindustrijski sektor u BiH zabilježio je rast izvoza od 7,38 odsto i potencijali ove proizvodnje su ogromni, izjavila je sekretar Područne Privredne komore Bijeljina Slavica Marković.

Markovićeva je, na seminaru o bezbjednosti hrane za izvoznike iz bijeljinske regije, podsjetila da samo 10 odsto proizvođača u agroindustriji ima obezbijeđene standarde potrebne za izvoz.

Prema njenim riječima, na četvorodnevnom seminaru u Etno-selu „Stanišići“ kod Bijeljine biće riječi o standardima za bezbjednost hrane u izvozu na tržište EU, Rusije, Cefte i islamskih zemalja.

Područna Privredna komora Bijeljina provodi projekat „Region bezbjedne hrane“ koji je finansiran iz sredstava EU u okviru IPA Programa prekogranične saradnje BiH i Srbije.

Ovo je peti seminar od početka projekta u aprilu, a njegov cilj je unapređenje konkuretnosti malih i srednjih preduzeća u bezbjednosti hrane primjenom standarda koji to obezbjeđuju, kao i razmjena dobrih iskustava privrednika u regionu.

Izvor: Capital.ba/Srna