Med iz Srpske vrhunskog kvaliteta

Datum: 2.11.2013.

Pčelarstvo Republike Srpske na uzlaznoj je putanji, a pčelari su razvili dobru tehnologiju pčelarenja i proizvode med vrhunskog kvaliteta, što su pokazale i brojne analize, rekao je predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Radivoj Maksimović.

Maksimović je pred početak Prvog naučno–stručnog savjetovanja pčelara Republike Srpske u Banjaluci rekao novinarima da je potrebno iskoristiti bogatstvo prirode, napominjući da Srpska ima povoljne klimatske uslove i dobre paše.

Prema njegovim riječima, za dalji razvoj pčelarstva Republike Srpske potrebna je dobra organizacija otkupa meda, a potrebno je zadržati kvalitet.

Maksimović je naveo i da postoji deficit meda u BiH i da svake godine bude uvezeno od 500 do 1.000 tona.

„Med sa cijelog područja Republike Srpske i BiH može postići dobru cijenu na evropskom tržištu“, rekao je Maksimović, ističući da su to pokazale i brojne analize.

Maksimović je rekao da će Prvo naučno–stručno savjetovanja pčelarima pružiti mnogo novina o stanju u pčelarstvu, izazovima i mogućnostima, naglasivši da pčelarstvo Republike Srpske u znatnoj mjeri prati savremena kretanja u svijetu.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara smatra da će pčelarstvo Republike Srpske u narednom periodu doživjeti procvat, ističući da je u svijetu deficit kvalitetnog meda.

„Postoje velike zalihe meda, ali taj med je dosta lošeg kvaliteta. Mi sa našim kvalitetom možemo postići dobru cijenu i osvojiti tržište“, rekao je Maksimović.

On je rekao da se pčelari susreću i sa problemima, navodeći klimatske promjene, nekontrolisano uništavanje šumskog bilja, bolesti pčela, te pitanje organizovanog otkupa.

Maksimović je rekao da se med smatra lijekom, ali da ga treba konzumirati kao prevenciju i uzimati redovno, kao i sve ostale pčelinje proizvode.

Predsjednik Svjetske pčelarske organizacije „Apimondija“ Žils Ratija, osvrćući se na probleme u svjetskom pčelarstvu, rekao je da je na tržištu tokom decenija bila važna boja meda, cijena i kristalizacija.

„Posljednjih 15 godina ti kriterijumi više ne postoje, sada je kriterijum da nema nikakvih rezidualnih komponeti ili da su ispod dozvoljnih limita“, rekao je Ratija novinarima.

On je naveo da je med iz Republike Srpske odličnog kvaliteta, ističući da ankete i istraživanja govore da se više od 99 odsto proizvoda pokazalo kao fantastično.

Savez udruženja pčelara Republike Srpske član je „Apimondije“ – Svjetske pčelarske organizacije, okuplja 54 pčelarska udruženja iz svih krajeva Republike Srpske. U njima je oko 2.000 pčelara koji imaju oko 150.000 pčelinjih zajednica.

Godišnja proizvodnja meda iznosi između 1.500 i 3.000 tona. Petogodišnji prosjek je od 10 do 20 kilograma meda po košnici, zavisno od pčelarskih regija i vremenskih prilika.

Skup koji je organizovao Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, u saradnji sa Svjetskom pčelarskom organizacijom „Apimondija“, okupio je elitu u oblasti pčelarstva, eminentne domaće i stručnjake iz Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Pokrovitelj naučnog skupa su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i grad Banjaluka.

Izvor: Capital.ba/Srna