Mercator na polugodištu sa 15 miliona eura gubitka

Datum: 27.8.2013.

Grupa Mercator je u prvom polguodištu ove godine ostvarila nešto manje od 1,4 milijarde prihoda, što je za 3,3 odsto manje nego u istom periodu lani. Značajnim smanjenjem troškova, čiji se nastavak očekuje, čisti gubitak je smanjen za petinu i iznosi 15,1 miliona eura.

Smanjenje prihoda u Mercatoru objašnjavaju zaoštrenim ekonomskim prilikama i strukturnima promjenama navika potrošača zbog pada kupovne moći.

Pad prodaje je moguće obrazložiti izlaskom iz bugarskog i albanskog tržišta krajem prošle, odnosno sredinom ove godine te djelomičnim zatvaranjem poslovnih jedinica, izvijestila je Uprava preko internetske stranice Ljubljanske berze.

Pojedinosti o poslovanju u prvoj polovini godine predsjednik Uprave Toni Balažič predstavit će danas na novinskoj konferenciji.

U Sloveniji je prodaja smanjena za 3,8 odsto, a pad je Mercator pretrpio i u Hrvatskoj, dok je prodaja u Srbiji povećana za 4,2 odsto. Dobit iz poslovanja je u prvom polugodištu prepolovljena i iznosila je 11,3 miliona eura. Uprkos takvom smanjenju, rezultat predstavlja zdravo poslovanje Mercatorovog osnovnog biznisa, trgovine na malo sa proizvodima za svakodnevnu potrošnju, navodi Uprava.

Za investicije Mercator je u prvom polugodištu potrošio 10,2 miliona erua ili 73 odsto manje nego u istom periodu lani.

Grupa Mercator je uspjela od kraja prošlogodišnjeg decembra samnjiti neto dug za 17,6 miliona eura i sada iznosi 990 miliona eura.

U Mercatoru najavljuju da će nastaviti sa strategijom intenzivnog prilagođavanja potrebama i željama kupaca. Takoće najesen će otvoriti u Sloveniji prve obnovljene trgovine po novom konceptu Mercator Susjed.

Nastavit će s konkurentnošću ponude poznatih robnih marki i proizvoda vlastite trgovačke marke, te s ponudom kvalitetnih i svježih lokalnih proizvoda pod okriljem projekta Iz domaćih krajeva.

Izvor: Indikator.ba