Mirjanić: Vlada Srpske maksimalno podržava poljoprivredni sektor

Datum: 18.9.2013.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je na otvaranju Sajma poljoprivrede „Interagro“ u Bijeljini da Vlada maksimalno podržava agrar i da uz zajedničke napore svih očekuje dobre razultate u ovom sektoru.

Mirjanić je podsjetio da je poljoprivrednicima isplaćeno 49 miliona maraka dugovanja iz prošle godine, za tekuće podsticaje isplaćeno je 20 miliona maraka i do kraja sedmice biće isplaćeno još pet miliona maraka, a sve obaveze iz budžeta biće isplaćene do kraja godine.

Prema njegovim riječima, Vlada je obezbijedila regres za „plavi dizel“ za proljetne i jesenje radove od 0,60 KM po litru, a uvedena premija za pšenicu već je najavljena i za sljedeću godinu.

Mirjanić je ukazao na tri stuba u novom modelu finansiranja agrarnih potreba kojima se značajna sredstva usmjeravaju u novu proizvodnju, kapitalna ulaganja i razvoj poljoprivrede.

„Inicirali smo više prijedloga i izradili koncept odluka kojima se uređuje poslovanje na nivou BiH i zaštita domaće proizvodnje, ali organi BiH sporo donose konkretne odluke na ovu temu“, rekao je Mirjanović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske najavio je podršku Vlade za jačanje zadružnog sektora i stvaranje modernih komercijalnih gazdinstava u Srpskoj, kao i kontinuirano jačanje savjetodavne službe u oblasti agrara.

Međunarodni poljoprivredni sajam „Interagro“ okupio je ove godine u Bijeljini 120 izlagača sa prepoznatljivim robnim markama i stručnjake iz regiona.

Na 6.000 metara kvadratnih izložbenog prostora na Agrotržnom centru predstavljene su kompanije iz Njemačke, Češke, Austrije, Italije, slovenije, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Ovo je 12. Poljoprivredni sajam u Bijeljini, a manifestacija prvi put ove godine ima i partnera – Privrednu komoru Vojvodine.

Izvor: Capital.ba/Srna