MK grupa i Podravka imaju novca, ali nemaju šta da kupe

Datum: 22.9.2013.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da je ta kompanija „prošla neoštećena“ kroz ekonomsku krizu i da može da prikupi izmedju 600 i 700 miliona evra za investiranje, ali da nema odgovarajućih prilika za ulaganje u regionu.

On je na regionalnoj konfereciji o komunikacijama Vikend medija festival juče u Rovinju kazao da je godišnji prihod MK grupe 700 miliona evra, zarada prije oporezivanja kamata i amortizacije (EBITDA) 140 miliona evra, a prosječno stanje keša na računu je 120 miliona evra u posljednjih godinu i po.

„Ako gledate prosječnu zaduženost kompanija, možemo da podignemo kredite za 500-600 miliona evra. Ako se tome doda keš na računu mi imamo za investiranje 600 do 700 miliona evra. To je respektabilna suma za cijelu Evropu, a nadjite mi metu u regionu koja će obezbijediti povraćaj kapitala od 15 odsto. nema je“, kazao je Kostić.

Vlasnik MK grupe sastavljene od 36 kompanija, koje se bave poslovima od proizvodnje šećera do prodaje softvera istakao da je za kompanije u regionu moraju da rastu da bi se zaštitile od preuzimanja i izašle ne globalno tržište.

Izvor: Capital.ba/Agencije