Monitoring i stručni rad sa proizvođačima

Datum: 2.10.2013.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja rekao je danas da su rezultati monitoringa ovogodišnjeg roda kukuruza ohrabrujući, ali da se nastavljaju mjere na sprečavanju rizika od pojave aflatoksina, što je bio problem prošlogodišnje sezone.

„Izvukli smo pouke i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaže maksimalne napore na edukaciji proizvođača kako bi spriječili negativne posljedice pojave aflatoksina“, rekao je Trkulja na naučno-stručnom skupu u Bijeljini o uticaju mikotoksina na bezbjednost hrane.

Prema njegovim riječima, posebno je važno sa koliko će vlage kukuruz ući u koševe, jer urod sa sadržajem vlage iznad 14 odsto mora ići na sušenje kako bi se izbjegla pojava plijesni.

Trkulja je podsjetio da je kukuruz nacionalna ratarska kultura u Republici Srpskoj sa zastupljenošću od 40 odsto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kukuruzom je zasijano 140.000 hektara oranica u Republici Srpskoj.

Stručnjaci iz Beograda i Banjaluke, koji su održali predavanja poljoprivrednicima bijeljinske regije, istakli su da je trogodišnja suša na ovim prostorima ukazala na važnost navodnjavanja i korištenja maksimalnih tehničkih mjera za očuvanje zimske vlažnosti zemlje.

Izvor: Capital.ba/Srna