Mrkonjić Grad: Na Danima gljiva izloženo 287 vrsta gljiva

Datum: 30.9.2013.

U Mrkonjić Gradu juče je otvorena izložba gljiva u okviru Desete ekološko-turističke manifestacije “Dani gljiva”.

Posjetioci mogu da vide 287 različitih vrsta otrovnih i jestivih gljiva, koje su prethodni dan ubrane na planini Lisini.

Borislav Marić, predsjednik opštinskog Udruženja gljivara i ljubitelja prirode, koje je organizovalo ovu dvodnevnu manifestaciju, kaže da su ljubitelji prirode juče u pratnji iskusnih vodiča brali gljive na Lisini, koje su danas izložili.

“Zadovljni smo koliko smo juče pronašli gljiva s obzirom na sušu ovog ljeta. Oduševili smo se i druženjem i ambijentom i zadovoljan sam kako smo obilježili deset godina rada”, rekao je Marić.

On je naveo je prvog dana manifestacije bilo više od 500 posjetilaca iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH.

Marić je rekao da je ovo posljednja manifestacija “Dani gljiva”, jer više ne mogu sami da je organizuju.
“Nemamo podršku nadležnih institucija koje bi trebalo ovo da finansiraju. Udruženje će i dalje raditi, ali ne ovakve manifestacije”, rekao je Marić.

Na Balkani je danas promovisana i knjiga “Rod Amanita u Srbiji”, Nebojše Lukića iz Kragujevca, dok Radoslav Gašić iz Mrkonjić Grada održao predavanje o temi “Morfologija gljiva”.

“Na području opštine Mrkonjić Grad do sada smo pronašli oko 1.700 različitih vrsta gljiva, što govori koliko je ovo područje bogato. Međutim, kod nas još nije razvijena kultura o značaju gljiva i ljudi moraju biti izuzetno oprezni kad ih beru”, rekao je Gašić.

Pokrovitelj manifestacije je opština Mrkonjić Grad.

Izvor: Indikator.ba