Nabavka priplodnih junica

Datum: 22.11.2013.

Predstavnici austrijskog Poljoprivrednog klastera pregovoraju sa poljoprivrednicima Republike Srpske o projektu nabavke visokokvalitetnih priplodnih junica, a spremni su i da realizuju projekte unapređenja genetskih potencijala u stočarstvu, izjavio je danas predsjednik ovog klastera Anton Vagner.

On je rekao novinarima tokom održavanja poslovne konferencije o unapređenju razvojne saradnje između Republike Srpske i Austrije da je riječ o nabavci 3.000 grla steonih junica pasmina tirolskog govečeta, simental i holštajn.

Vagner, koji je i predsjednik Udruženja uzgajivača goveda Austrije, rekao je da će se raditi i na projektu unapređenja genetskih potencijala sa aspekta obogaćivanja pasmine sa tirolskim govečetom.
„Želimo ponuditi kompletan paket, ne samo uzgajivački podmladak, nego i finansijski paket za realizaciju projekata, kao i savjetodavne i stručne usluge radi stvaranja održivog projekta u budućnosti“, naveo je Vagner.

On je dodao i da austrijski poljoprivrednici nastoje predstaviti i primjere organizacije sektora, ne samo u govedarstvu, već i u svinjarstvu, peradarskoj proizvodnji, ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji, gdje su svi akteri uvezani u zajedničke institucije i potpomažu razvoj cijelog sektora.

„Među naše zajedničke ciljeve spada i jačanje saradnje na regionalnom nivou radi ostanka mladih na ruralnom području, te proizvodnje zdrave hrane od zdravih životinja za potrebe regije“, naglasio je Vagner.

On je rekao i da su Austrijanci obišli poljoprivredne proizvođače u Srpskoj.

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Gordana Rokvić navela je da je današnja konferencija rezultat pregovora koje su predstavnici resornih ministarstava započeli prilikom službene posjete predstavnika Vlade Republike Srpske Beču, odnosno ministarstvima u Vladi Austrije.

Na osnovu toga organizovana je posjeta privrednicima u Srpskoj s ciljem da se dogovore konkretni projekti saradnje i uvezivanja firmi iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije sa predstavnicima austrijskog poljoprivrednog klastera.

Predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su privrednici iz Austrije zadovoljni onim što su vidjeli kod domaćih poljoprivrednika, koji su dobro upoznati o govedarstvu Austrije, posebno sa njenim potencijalima u proizvodnji podmlatka pasmine simental.

On je dodao da se sa Austrijancima razgovaralo i o modalitetima finansiranja, izvoza, uvoza i o problemima koje prate te aktivnosti.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Beču.

Predstavnici austrijskog Poljoprivrednog klastera posjetili su prethodnog dana više preduzeća i poljoprivrednih proizvođača širom Srpske.

Izvor: Capital.ba/Srna