Institut: Ko je Goran Motičić?

Goran: Suprug, otac troje djece. To je nešto što volim prvo istaći i na šta sam najviše ponosan. Potičem iz sela Buletić, kod Teslića. Rođen sam 09.07.1992. godine. Osnovnu i srednju školu (Gimnaziju) sam završio u Tesliću. Nakon toga sam 2011. godine upisao Poljoprivredni fakultet, smjer „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“ u Banja Luci. Diplomirao sam 2015. godine. Iste godine sam upisao i master studije, smjer „Agrobiznis“. Položio sam ispite i trebalo bi da završim master rad. Nadam se da će mi u skorije vrijeme privatne i poslovne obaveze dozvoliti da to privedem kraju.

Goran Motičić

Institut: Čime se trenutno baviš?

Goran: Trenutno sam direktor preduzeća „Vivia Office & Home“ d.o.o. Banja Luka, koje posluje u okviru kompanije „Vitinka”. Bavimo se prodajom i distribucijom „Vivia“ vode u galonima od 18,9 l. Poslovnu karijeru sam započeo u kompaniji „Vitinka” 2016. godine na poziciji komercijaliste. Bilo je to spontano rješenje tada, ali sam se pronašao u tome. Nakon dvije godine sam dobio unapređenje i priliku od poslodavca da se okušam na trenutnoj poziciji. Koncept naše kompanije je sličan kao u poljoprivredi. Zahvalni smo Bogu i prirodi na daru i trudimo se da taj dar očuvamo, a da naši proizvodi budu kvalitetni i da ih kao takve plasiramo na tržište.

„Vivia Office & Home“ d.o.o. Banja Luka – lider na tržištu vode za aparate

Institut: Koliko su ti u trenutnim poslovnim aktivnostima od značaja znanja i vještine koje si stekao na studijima „Agroekonomije“?

Goran: Značajna su, itekako. U mom slučaju, svi predmeti koji se tiču ekonomije i menadžmenta su dali temelj ovome što sada radim. Studenti bi trebalo da znaju da je to tek početak i da je za sam opstanak ili eventualni uspjeh presudna želja za radom i usavršavanjem u poslu za koji se opredijele.

Institut: Uspomene iz vremena studija?

Goran: Vrlo rado se sjetim tih vremena. Iz ove perspektive, kao da je bilo mnogo ranije nego što zapravo jeste. Upoznavanje ljudi iz različitih krajeva, sticanje novih prijateljstava, puni hodnici, čitaonice, isčekivanje rezultata… Naravno, mi koji smo došli iz okolnih mjesta smo imali navikavanje na samostalan život. U lijepom sjećanju ostaju i studentske žurke i mnogo drugih zanimljivih dešavanja.

Institut: Planovi za budućnost?

Goran: Ne volim mnogo gledati u budućnost. Moglo bi se protumačiti da je čovjek nezahvalan Bogu onim što trenutno ima ili radi u životu. Istakao bih da grupi firmi u kojoj sam zaposlen pripada i banjalučka „Vitaminka”. Trenutno rukovodstvo radi na vraćanju njenog nekadasnjeg sjaja. Banja Luka će ponovo biti ponosna na nju. Možda bih volio da se u neko dogledno vrijeme prebacim na jednu od izvršnih pozicija u „Vitaminki”, kako bih dao svoj doprinos u tome.

Novi vizuelni identitet “Vitaminke” – Korak prema vraćanju stare slave najpoznatijeg banjalučkog brenda

Institut: Zašto bi mladi trebali studirati danas i zašto „Agroekonomiju“?

Goran: Svako treba da se opredijeli za ono što voli. Ukoliko to bude Poljoprivredni fakultet i smjer „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“, smatram da će budući studenti steći širok spektar znanja i adekvatne vještine da se veoma dobro snađu u šarolikom opsegu poslova, od ekonomije do poljoprivredne proizvodnje.