Institut: Ko je Ivana Mirjanić?

Ivana: Moje ime je Ivana Mirjanić. Imam 23 godine i živim u Gradišci, gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Svoj dalji tok školovanja nastavljam na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci, smjer „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“. Trenutno pohađam master studije na istoj visokoškolskoj ustanovi, usmjerenje „Ruralni razvoj“. Aktivni sam volonter „Crvenog krsta“, kao i instruktor prve pomoći. Zaljubljenik u prirodu i putovanja.

Institut: Pored toga što dolaziš iz porodice koja se kroz više generacija intenzivno bavi sa poljoprivredom, koji su bili dodatni razlozi za upis na Poljoprivredni fakultet?

Ivana: Ljubav prema poljoprivrednim naukama nastala je upravo iz porodične priče, koja je krenula još od mog djeda, preko oca, strica pa sada i od mene. Za Poljoprivredni fakultet, odnosno „Agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj“ sam se prije svega opredijelila zbog širokih mogućnosti nastavka školovanja poslije osnovnih studija, mogućnosti zaposlenja, raznih obuka i seminara iz te oblasti, a sve kako bih i sama bila u mogućnosti da u budućnosti dam svoj puni doprinos porodičnom agrobiznisu, te da se profesionalno ostvarim u posmatranoj nauci.

Porodica Mirjanić – Osnivači brendova “Košnica” i “Med medeni”

Institut: Čime se trenutno baviš?

Ivana: Nakon završetka osnovnih studija dobila sam mogućnost da radim na jednom razvojnom projektu u domaćem agrarnom sektoru. Radi se o Fondaciji za održivi razvoj “Progressus”. Fondacija dodjeljuje bespovratna sredstva ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata. Ovakav vid zaposlenja mi “otvara vrata” za budućnost, zbog upoznavanja velikog broja ljudi koji se bave sličnim aktivnostima kao i ja, ali i zbog svakodnevnih mogućnosti za učenje i dalje napredovanje u struci.

Institut: Pored pomenutog angažmana, zajedno sa ostalim članovima porodice baviš se i sa pčelarstvom. O čemu se radi i koliki je to izazov za mladog inženjera?

Ivana: Porodična priča vezana za pčelarstvo traje već 25 godina. Moja porodica se bavi proizvodnjom i plasmanom meda i pčelinjih proizvoda, kao i profesionalne pčelarske opreme. Sve naše aktivnosti organizujemo u sklopu dva brenda – Pčelarskog centra „Košnica“, koji ima za cilj ostvarenje saradnje sa drugim pčelarima, a na planu prometa pčelarske opreme, uspostavljanja kooperacije, organizovanja edukacija i slično, dok je drugi porodični brend onaj pod nazovom „Med medeni“. U poslednjih pet godina posvetili smo se intenzivnom razvoju brenda “Med medeni”, zahvaljujući čemu smo postali veoma prepoznatljivi na tržištu. Kada su u pitanju aktivnosti u sklopu „Košnice“ u koje sam direktno uključena, to su razni sajmovi, izložbe, kao i rad na promociji i prodaji pčelinjih proizvoda putem interneta (društvene mreže).

“Med medeni” brend pčelinjih proizvoda

Institut: Koliko su ti u ukupnom profesionalnom angažmanu od značaja znanja i vještine stečeni na studijama „Agrarne ekonomije“?

Ivana: Mišljenja sam da naš Fakultet nudi mnogo različitih mogućnosti za dalji razvoj i napredak studenata i inženjera, kako na planu nauke, tako i po pitanju zaposlenja i profesionalnog angažmana. Sama činjenica da se usmjerenje „Agrarna ekonomija“ sastoji od poljoprivrede i ekonomije, kao dvije izuzetno bitne privredne djelatnosti, obezbjeđuje značajne mogućnosti za učenje i sticanje znanja iz pomenutih, ali i srodnih oblasti. Pored toga, razmjena studenata, učešće na različitim seminarima, organizovanje raznih naučnih skupova dodatno „pojačavaju“ relevantnost pomenutog usmjerenja u domaćem agrarnom sektoru. Jedno od postignuća na koje sam posebno ponosna je i uloga koordinatora na naučnom skupu „Studenti u susret nauci – StES“, koji se već tradicionalno organizuje u sklopu našeg Univerziteta. Na kraju, sva pomenuta iskustva veoma uspješno primjenjujem i u slučaju porodičnog agrobiznisa, što mi je od izuzetnog značaja.

Institut: Uspomene iz vremena studija?

Ivana: Definitivno najljepše uspomene sa fakulteta vezujem za putovanja. Bilo ih je mnogo, od Trebinja, Zlatibora, Praga, Bukurešta, Budve. Budvu bih posebno izdvojila zbog dobro poznate “Agronomijade“. Radi se o okupljanju više od 1000 studenata iz mnogih dijelova svijeta. Kvizovi iz raznih oblasti poljoprivrede, sportske aktivnosti, kao i poznanstva koja ostaju za cijeli život uspomene su koje se pamte. Takođe, pored putovanja, u lijepom sjećanju će mi ostati brojni seminari, naučni skupovi (AgroRes, StES), projekti (Agropreduzetnik)…

Učešće na naučnom skupu “Studenti u susret nauci – StES”

Institut: Planovi za budućnost?

Ivana: Prvi i najvažniji cilj mi je da završim započete master studije. Nakon zavšetka mastera, možda još veća posvećenost je ona prema privatnom biznisu. Osmišljavanje novih pripravaka sa medom i pčelinjim proizvodima, pronalazak novih prodajnih mjesta, razvoj tržišta i slično, aktivnosti su na kojima planiram intenzivno raditi u budućnosti.

Institut: Zašto bi mladi trebali da studiraju danas?

Ivana: Budućnost opstanka i daljeg razvoja našeg društva u velikoj mjeri zavisi od mladih i školovanih ljudi. Obzirom da proizvodnja hrane nema alternativu, smatram kako je studiranje na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci veoma dobra prilika za sve one koji u ovim trenucima razmišljaju o studijama. Na kraju, usmjerenje „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“, po mom mišljenju obezbjeđuje široke mogućnosti za sticanje relevantnih znanja, te stvara uslove za veoma uspješno profesionalno ostvarenje u struci.