Institut: Ko je Stefan Gavrić?

Stefan: Predstavnik treće generacije usmjerenja „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“, koji je svoj akademski put nastavio u Sloveniji („Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede“, Univerzitet u Mariboru) i tamo stekao zvanje „Mastera Agrobiznisa“, kao Erasmus stipendista. Sticajem okolnosti, skoro četiri godine radi u IT industriji, primarno kao „Salesforce Administrator“. Pored toga, zaljubljenik u prirodu i sport.

Institut: Kako je tekao tvoj put obrazovanja poslije osnovnih studija?

Stefan: Obzirom da sam u toku studiranja pokazao najveći interes za predmete „Troškovi i kalkulacije“ i „Investicije u poljoprivredi“, položio međunarodni C1 „Cambridge“ sertifikat iz engleskog jezika, a i konstantno radio na poboljšanju drugih vještina, prevashodno Microsoft Excela (u to vrijeme:)), koji je i dalje izuzetan alat i daje veliku mogućnost automatizacije i analize podataka, profesor Željko Vaško sa Poljoprovrednog fakulteta mi je predlozio da apliciram za Erasmus stipendiju. Aplikacija za „FKBV“ je bila uspješna i nakon nešto više od dvije godine odbranio sam master tezu, koja je kasnije redukovana kao članak i objavljena u „DAES-u“ (Društvo Agrarnih Ekonomista Slovenije).

Institut: Čime se baviš trenutno?

Stefan: Trenutno radim kao „Salesforce Administrator“ u „Chateau de Pommard“, Francusko/Američkoj firmi koja se bavi proizvodnjom i prodajom organskih/biodinamičkih vina. Može se reći da je „Salesforce“ karijera za sebe (CRM Platforma), ali imao sam tu sreću da je domen iz agrarnog sektora i mislim da je to bila i jedna od ključnih stvari za dobijanje pozicije, obzirom na moje formalno obrazovanje. Takođe, radio sam i na implementaciji „Salesforce“ platforme – „Nespresso“ projekat za „M&I Systems“, firmu iz Novog Sada.

Biodinamička vina, foto: Chateau de Pommard FB stranica

Institut: Možeš li reći nešto više o „Salesforce“ Platformi?

Stefan: „Salesforce“ je cloud-based softverska kompanija koja pruža preduzećima alate koji im pomažu da pronađu više potencijalnih klijenata, zaključuju više poslova i pružaju viši nivo usluge svojim klijentima. Cilj je isporučiti prilagođeno „Salesforce“ rešenje, koje se usklađuje sa poslovnim potrebama klijenta i pomaže u efikasnom upravljanju prodajom i odnosima sa korisnicima. Obzirom na veoma velike mogućnosti platforme, pružanju prilagođenih rješenja i firme iz agrarnog sektora je koriste u značajnom obimu.

Institut: Kako je došlo do nastanka ideje o prodaji organskih/biodinamičkih vina?

Stefan: Vlasnik firme, čovjek čiji je background IT industrija, došao je na ideju da pokrene biznis proizvodnje i prodaje organskih/biodinamičkih vina. Kupio je dvorac i vinograde u Burgundiji (oblast u Francuskoj, najpoznatija po vinima). Osnovni cilj je da se naprave vina koja imaju odličan ukus, koja su vrhunskog kvaliteta, zdrava za ljude i okolinu i edukacija ljudi o svemu prethodno navedenom. Tako da se pored prodaje vina (naših i organskih/biodinamičkih vina drugih proizvođača), bavimo i edukacijom o vinima (WSET kursevi), kao i turizmom na dvorcu. Da bi se ostvarila njegova ideja, sastavljen je tim vrhunskih stručnjaka iz različitih oblasti (vinogradarstva, ekonomije, marketinga, prodaje, finansija i informacionih tehnologija itd.). Tako su naša i partnerska vina dostupna u svim dijelovima svijeta, a najviše se prodaju u zemljama EU I SAD.

Vinski turizam, kao odlična podloga za izgradnju uspješnog agrobiznisa, foto: Chateau de Pommard FB stranica

Institut: Koliko su ti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti od pomoći znanja i vještine stečeni na studijama AE?

Stefan: Moj posao je više vezan za IT struku, međutim da bih mogao da razumijem i implementiram zahtjeve klijenata, potrebno je razumjeti “biznis” logiku i procese. Tako da su znanja stečena za vrijeme osnovnih i postdiplomskih studija dala nemjerljiv doprinos u rješavanju poslovnih problema i davanju sugestija kako da se određeni problemi prevaziđu.

Institut: Uspomene iz vremena studija?

Stefan: Najljepše uspomene su vezane za druženje sa mojim kolegama. Na fakultetu sam upoznao mnoge čestite i vrijedne mlade ljude sa kojima sam provodio većinu vremena u studentskim danima. Odlazak u Novi Sad na „Sajam poljoprivrede“ je bio nezaboravan. Što se tiče uspomena sa master studija, pored druženja i prihvatanja da se osjećam kao “kod kuce”, izdvojio bih odlazak u Padovu (Italija) i Kaunas (Litvanija), na intenzivne programe, gdje sam imao priliku da upoznam studente iz cijele Evrope. U Italija je tema bila „Mikroorganizmi i tradicionalna hrana“, a najviše smo imali predavanja, (degustirali:)) i pravili prezentacije o vinima i sirevima iz Italije (Veneto regija), ali i ostalih dijelova Evrope, tako da je i taj segment bio značajan kad sam aplicirao za trenutni posao.

Gavrić: Najljepše uspomene iz vremena studija vezane su za putovanja i druženja

Institut: Planovi za budućnost?

Stefan: Dalje usavršavanje u oblasti „Salesforce-a“, Power BI/Query/Pivot alata.

Institut: Zašto studirati i zašto baš „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“?

Stefan: Studentski dani su jedan od najljepših perioda života, gdje pored sticanja znanja iz razlicitih oblasti na prvim godina studija i nekom užem usmjerenju na završnim godinama, mlad čovjek stekne poznanstva i prijateljstva koja mogu da traju cijeli zivot. Pored toga, vještine pisanja i javnog izlaganja se “izoštre”, nauči se učiti i stiče se “mentalna” kondicija, koja je itekako potrebna kad se treba uhvatiti u koštac sa poslovnim problemima i odgovornostima. Iz mog iskustva, pored znanja koja se stiču na fakultetu, potrebno je konstantno raditi na sebi (učenje jezika, razni kursevi, radionice itd.), jer u današnjem vremenu čovjek treba da ima raznorazne vještine. Taj rad se, naravno, nastavlja i nakon studija. Za sve mlade ljude koje zanima kombinacija poljoprivrede i ekonomije, smjer „Agrarna ekonomija i ruralni razvoj“ pruža odličnu polaznu tačku i kao što možemo da vidimo, mnogi diplomci sa ovog smjera su danas uspješni poslovni ljudi.