Niža cijena brašna, ali ne i hljeba

Datum: 4.9.2013.

Iako mlinari u RS tvrde da je veleprodajna cijena hljebnog brašna od početka ove godine do danas snižena za blizu 20 feninga po kilogramu, pekari, koji su ranije najavljivali moguće pojeftinjenje hljeba, sada na to i ne pomišljaju!

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da je sadašnja veleprodajna cijena kilograma brašna sa PDV-om 0,66 KM, a 1. januara je iznosila 0,73 KM bez poreza (0,85 KM sa PDV-om), pišu Nezavisne.

Na cijenu brašna utiče vrijednost pšenice, koja u posljednjih petnaestak dana nije mijenjana, tako da javnost očekuje pojeftinjenje hljeba.

Međutim, pekari tvrde da još nisu stvoreni preduslovi za pojefitnjenje peciva.

“Čekamo da vidimo koja će to cijena da traje na duži period. Mi nismo nikada ‘na prvu loptu’ ni poskupljivali ni pojefitnjavali svoje proizvode”, tvrdi Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS.
Lider pekara pritom dodaje da je brašno, bez PDV-a, u posljednje tri godine koštalo i do 0,92 KM po kilogramu, ali da cijenu hljeba ni tada nisu mijenjali.

“Kada je brašno poskupljivalo na 0,92, mi smo zadržali svoju cijenu i radili smo sa minusom, a sada taj svoj minus vraćamo ovim cijenama”, ističe Trivić, koji dodaje da cijena brašna sa 33 do 35 odsto učestvuje u ukupnoj novčanoj vrijednosti hljeba.

Potrošači podsjećaju pekare da je brašno značajno pojeftinilo, te ih upozoravaju da je došlo vrijeme da i oni “režu” svoje cjenovnike.

“Trivić je ranije imao stav da treba sačekati da se vidi koliko će da košta brašno od nove pšenice. Mislim da bi pekari sada trebalo da idu sa cenama na dole”, sugeriše Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

On smatra da bi građanima niži cjenovnici peciva i te kako značili.

“Svako sniženje dobro bi došlo”, zaključuje Petrović, koji dodaje da četvoročlana porodica mjesečno, orijentaciono, potroši oko 26 kilograma hljeba.

Budući da vekna osnovnog pekarskog proizvoda teži oko 600 grama, prostom računicom zaključi se da svakog mjeseca porodici treba 43 hljeba, a uzmemo li da jedan košta 1,20 KM, samo na ovu stavku se potroše 52 marke, što i nije zanemarljiva cifra.

Ipak, i pekari i mlinari kažu da će se u narednom periodu znati potencijalne oscilacije cjenovnika.

“Kada je pšenica u pitanju, cijena nije mijenjana u zadnjih petnaestak dana”, kazao je Kos, dodajući da se čeka “skidanje” kukuruza, kako bi se vidjelo kakve će cijene pšenice da budu, a dotad će, po svemu sudeći, da budu stabilne.

Stabilne su i cijene hljeba, ali nisu po ukusu potrošača, koje muči besparica, zbog čega u pojedinim gradovima pekare nude peciva od juče, za koja, tvrde, vlada ogromno interesovanje.

Nije to ni čudno ako se zna da je u RS za sindikalnu potrošačku korpu svakog mjeseca porodici potrebno da potroši 1.791 KM. Prosječna plata, kako tvrde statističari, iznosi 803 marke, ali je mnogo radnika koji toliku zaradu mogu samo da sanjaju.

Izvor: Indikator.ba/Nezavisne novine