Od 1. novembra nova registracija poljoprivrednih gazdinstava

Datum: 31.10.2013.

Od 1. novembra 2013. godine u Republici Srpskoj počinje nova registracija porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Nova registracija poljoprivrednih gazdinstava i upis korisnika podsticajnih sredstava u Republici Srpskoj je besplatan proces i moći će da se obavi u poslovnicama APIF-a, širom Republike Srpske.

Rok za upis u registar je kraj 2013. godine, kada će biti završeno i razvrstavanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poziva sve poljoprivredne proizvođače, upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da obnove registraciju gazdinstava jer će se, na osnovu završenog razvrstavanja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, krajem 2013. godine, kreirati posebne mjere za komercijalna i nekomercijalna gazdinstva u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2014. godinu.

„U okviru procesa obnove registracije uvodi se i novi Registar korisnika podsticajnih sredstava, koji će pored svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava obuhvatiti i sve one korisnike podsticaja iz Agrarnog budžeta koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju“, saopćavaju iz Ministarstva.

Ministarstvo poziva sve jedinice lokalne samouprave (mjesne zajednice, opštine i gradove), udruženja građana, lokalne akcione grupe i dr. da izvrše upis u Registar korisnika podsticajnih sredstava.

„Komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je gazdinstvo koje je tržišno orijentisano i koje je dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje. Nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je gazdinstvo koje nije tržišno orijentisano i koje nije dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje. Ukupan obim proizvodnje je zbir svih pojedinačnih obima proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva, za sve vidove biljne i stočarske proizvodnje“, kažu iz Ministarstva, naglašavajući kako minimalan ukupan obim proizvodnje na osnovu kojeg porodično poljoprivredno gazdinstvo stiče status komercijalnog gazdinstva je tri proizvodne jedinice, koeficijenti za svaku vrstu proizvodnje objavljeni su u novom Pravilniku o razvrstavanju PPG na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva, koji je dostupan na WEB stranici MPŠV RS.

Izvor: Ekapija.ba