Od Nove godine nijedna kutija cigareta ispod tri KM

Datum: 29.10.2013.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje danas je na sjednici u Sarajevu donio odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete. Prema ovoj odluci, cigarete će poskupjeti od 1. januara 2014. godine, što je redovna korekcija akciza u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, evropskim direktivama, ali i obavezama iz pisma namjere s MMF-om.

Ovom odlukom, između ostalog, propisana je posebna akciza od 0,90 KM po pakovanju cigareta od 20 komada, što je povećanje 0,15 KM u odnosu na prethodnu odluku. Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predviđeno je da se posebna akciza na cigarete povećava u periodu 2009 – 2014. godina minimalno za 0,15 KM po paklu cigareta. Naravno, povećanje fiksne akcize uzrokuje povećanje i proprocionalne (koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene cigareta), te povećanje PDV-a po svakoj paklici (jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a).

Prema dosadašnjim iskustvima, povećanje fiksne akcize za 0,15 KM uzrokovalo je povećanje ukupne maloprodajne cijene pakla cigareta za oko 0,30 KM, tako da potrošači mogu očekivati da će od januara naredne godine najniža cijena cigareta biti tri marke. Cigarete u BiH posljednji put su poskupjele 1. januara ove godine.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. propisane su obaveze za poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta da popišu zatečene zalihe cigareta i plate razliku u akcizi do 10. januara 2014.

Bosna i Hercegovina bi trebalo da postepeno povećava visinu akcize na duhanske prerađevine u periodu 2009 – 2014, kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta do 2014. godine, kako je bilo i utvrđeno akciznom politikom EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama u BH. U međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, pa je za pretpostaviti da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati akcizu na cigarete kako bi dostigli nivo minimalne akcize u EU. Odluku o tome hoće li nastaviti sa usklađivanjem ili ne donijet će UO UIO.

Poskupljenje duhana

U narednom periodu moguće je očekivati i uvođenje posebne akcize na rezani duhan, te s tim u vezi i povećanje cijene duhana. Upravni odbor UIO na sjednici u julu ove godine usvojio je izmjene i dopune Zakona o akcizma u BiH u smislu da se uvede posebna akciza na duhan i to u iznosu od 10 KM po kilogramu, te posebna akciza na cigarolose u iznosu od 50 KM na 1.000 komada. Izmjene i dopune proslijeđene su u dalju proceduru prema Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH.

UO UIOBiH danas nije usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar – decembar 2013. godine.

Članovi UO UIO razmatrali su stanje ubiranja prihoda od indirektnih poreza, povrata PDV-a i naplate dugovanja, te je zaključeno da će biti organizovana još jedna tematska sjednica u vezi s ovim pitanjima, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

Izvor: Indikator.ba