Održana promocija o izvozu svježeg voća i povrća iz Bosne i Hercegovine

Datum: 19.11.2013.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji sa PK Brčko Distrikta BIH i u koordinaciji sa partnerima SIPPO-om i USAID Sida FARMA projektom, organizirala je Okrugli stol na temu: “Promocija izvoza svježeg voća i povrća iz Bosne i Hercegovine”, u sklopu 12. međunarodnog sajam privrede “Brčko 2013″. Na skupu je prisustvovalo više od 20 bh.privrednika i predstavnika institucija, koji su upoznati sa programima namijenjenim izvoznicima svježeg voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, te se razgovaralo o aktuelnim temama vezanim za ovu vrstu proizvodnje.

Predstavnik SIPPO-a za BIH, Boris Tadić, upoznao je prisutne učesnike sa aktuelnom situacijom u proizvodnji voća i povrća u Bosni i Hercegovini, te sa trenutnim stanjem proizvodnje i izvoza navedenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Tadić je privrednicima ponudio i podršku SIPPO-a (Švicarska agencija za promociju uvoza) prilikom posjete specijaliziranim sajmovima u inozemstvu, koji su namijenjeni promociji i izlaganju svježeg voća i povrća.

VTK/STK BiH zajedno sa SIPPO-om i USAID Sida FARMA projektom, naredne godine planira organizirati posjetu sajmu FRUITLOGISTICA u Berlinu, koji se održava od 05.-07.02.2014. godine.

Predstavnik USAID Sida FARMA Projekta, Feđa Begović, upoznao je prisutne sa mogućnostima izvoza, odnosno plasmana svježeg voća i povrća na zapadno-evropsko tržište, te regionalno brendiranje voća i povrća iz Bosne i Hercegovine.

Tokom prezentacije usluga Agencije za promociju izvoza BiH – BHEPA-e, direktor Enes Ališković, osvrnuo se na Plan VTK/STK BiH (BHEPA) za narednu godinu. Ališković je prisutnim privrednicima prezentirao program posjete sajmu FruitLogistica 2014 i pozvao ih da se prijave za učešće u delegaciji privrednika iz BiH koji će posjetiti FruitLogistica-u. Također, privrednici su se imali priliku upoznati i sa ostalim uslugama VTK/STK BiH kao i sa planiranim seminarima za bh.proizvođače u narednoj godini, posjetama delegacija koje organizira VTK/STK BiH (BHEPA), informacije o inozemnim tržištima i ostale promotivne aktivnosti koje sprovodi VTK/STK BiH (BHEPA).

Pored posjete sajmu FruitLogistica, VTK/STK BiH (BHEPA) planira i nastup bh.privrednika na sajmu WorldFood Istanbul 2014, kao i nastup na sajmu Natural Products of Scandinavia koji se održava u Malmo-u naredne godine.

Sajam WorldFood Istanbul 2014 omogućava izlaganje većem broju kompanija iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom širokog spektra proizvoda iz oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora, dok je sajam Natural Products of Scandinavia namijenjem proizvođačima iz MAP sektora.

Sve zainteresirane bh.kompanije više informacija mogu naći na web stranicu VTK/STK BiH o načinu i mogućnostima sudjelovanja bh.kompanija u navedenim aktivnostima.

Izvor: Ekapija.ba