Oko 70 odsto sirovina u „Vitaminci“ iz Srpske

Datum: 13.10.2013.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će oko 70 odsto sirovina, koje će banjalučka fabrika „Vitaminka“ preraditi u ovoj godini, biti nabavljeno sa područja Srpske, dok će ostali dio biti uvezen.

„To je posebno važno jer Vlada Srpske i resorno ministarstvo podržavaju proizvodnju sirovina koja je usmjerena u prerađivačke kapacitete. Vlada stimuliše prehrambenu industriju da bi se povezala sa primarnim proizvođačima iz okruženja i Republike Srpske i tako sirovinu pretvorila u proizvod namijenjen domaćem tržištu i izvozu“, naglasio je Mirjanić.

On je naveo da će „Vitaminka“, prema informacijama rukovodstva, ove godine proizvesti oko 12.000 tona gotovih proizvoda, te preraditi od 5.000 do 6.000 tona sirovina.

Mirjanić je napomenuo da „Vitaminka“ ove godine treba da izveze više od 20 odsto svojih proizvoda, a oko 80 odsto namijenjeno je domaćem tržištu.

On je istakao da je poznato da je „Vitaminka“ fabrika koja duži niz godina ima dobar proizvodni program i da uživa ugled potrošača.

„Drago mi je da se i danas može potvrditi uloga `Vitaminke` kao dobrog proizvođača, koja ima dobre sirovine i proizvodnju“, rekao je Mirjanić koji je danas posjetio ovu fabriku.

Resorni ministar je napomenuo da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede redovno isplaćuje sve subvencije namijenjene proizvođačima povrća i prerađivačima.

„Vlada i Ministarstvo dosta ažurno isplaćuju i ostale subvencije poljoprivrednicima. Sva zaostala plaćanja iz 2012. godine smo platili i to u iznosu od 48 miliona maraka, a za tekuće subvencije izdvojili smo i platili oko 23 miliona KM“, naveo je Mirjanić.

Direktor „Vitaminke“ Žarko Mikić rekao je da mu je žao što radnici u ovom preduzeću nemaju veće plate, dodajući da su primanja redovna.

„Najveći dio subvencija biće usmjeren na umanjenje efekata povećanja cijena, jer je godina bila loša“, rekao je Mikić.

On je istakao da „Vitaminka“ neće imati dovoljno sirovina, jer je većina kultura uništena, te da se mora pronaći način da budu umanjeni negativni efekti loših klimatskih uslova.

Izvor: Capital.ba/Srna