Okrugli sto o uticaju nauke u poljoprivrednoj proizvodnji

Datum: 4.11.2013.

Primjena nauke u poljoprivrednoj proizvodnji postala je neophodna za proizvođače u Republici Srpskoj, jer se samo primjenom savremenih metoda može nastaviti putem ka tržištu EU, rekao je danas na okruglom stolu u Bijeljini predsjednik Područne privredne komore ove regije Mihajlo Vidić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković podsjetio je da Poljoprivredni fakultet radi na uspostavljanju i ekonomski isplativih projekata čiji je cilj unapređenje poljoprivrede, u čemu interes imaju i lokalne zajednice.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić istakla je da spajanje nauke i prakse može da unaprijedi poljoprivrednu proizvodnju, poveća prinose i smanji uvoz sirovina.

Prema njenim riječima, saradnja Fakulteta već je uspostavljena sa opštinama Sarajevsko-romanijske regije, a sada se radi na povezivanju sa lokalnim zajednicama Semberije.

Kao moguće projekte, Milićeva je navela hemijske analize zemljišta i rad na poboljšanju njegove plodnosti, kao i zaštitu domaćih vrsta koje su, kako je rekla, ulaznica u EU.

U Semberiji, smatra Milićeva, treba osnažiti interes za proizvodnju uljarica, jer u regionu postoji uspješna rafinerija ulja „Bimal“, koja uvozi sirovine.

Na isti problem ukazao je i predstavnik lokalne zajednice Predrag Jović koji je podsjetio da bijeljinska fabrika za preradu voća i povrća „Sava“ uvozi više od polovine sirovina.

On je naglasio značaj uvezivanje proizvođača i prerađivača u regiji.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini ove godine upisano je 120 studenata.

Okrugli sto u Bijeljini održan je u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Područne privredne komore Bijeljina.

Izvor: Capital.ba/Srna