Osniva se novi fond: Zapadnom Balkanu 140 mil EUR za razvoj preduzetništva

Datum: 26.11.2013.

Evropska unija podržaće preduzetništvo u regionu Zapadnog Balkana sa 140 mil EUR, kroz regionalni fond koji bi trebalo da počne da radi sredinom naredne godine, izjavila je specijalna savetnica ministra privrede Srbije Ana Trbović.

- Fond će omogućiti dodatne izvore povoljnijeg finansiranja, što je trenutno jedna od glavnih prepreka za razvoj domaće privrede, kao i povećanje konkurentnosti, prije svega malih i srednjih preduzeća – rekla je ona na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je objasnila, u fondu će učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Evropski investicioni fond, a države regiona će manjim dijelom učestvovati sredstvima iz svojih budžeta.

- Srbija je budžetom za narednu godinu već odredila oko 300.000 EUR za učešće u tom fondu – kazala je Trbovićeva i istakla da će korist od tog fonda za domaću privredu biti višestruko veća od budžetskog ulaganja za njegov rad.

Precizirala je da je u pitanju neklasični vid finansiranja, koji ne podrazumijeva zajmove banaka, već ulaganje investicionog fonda u dionice, odnosno suvlasništvo preduzeća, ali i obezbjeđivanje konsultanata za firme.

Trbovićeva je kazala da će novac iz fonda moći da se dobije za preduzetnički kapital, za garancije i tehničku pomoć, ali je dodala da nije određeno koliko će svaka od zemalja iz regiona dobijati sredstava iz fonda.

- Novac će biti dostupan prije svega i malim i srednjim preduzećima, ali dijelom i velikim kompanijama – kazala je ona i navela da će upravljač tog fonda biti privatno preduzeće koje će uskoro biti izabrano i koje će na komercijalnim osnovama da bira koji će projekti dobijati sredstva.

Trbovićeva je kazala da Ministarstvo privrede Srbije očekuje veliko interesovanje za taj vid finansiranja i pozvala klastere i poslovna udruženja da obavijeste firme o tom fondu kako bi projekti bili pripremljeni na vrijeme.

Evropska mreža preduzetništva nastala u okviru Programa za razvoj transparentnosti i inovativnosti i pokazala se kao efikasan instrument za podršku poslovanju malih i srednjih preduzeća u 55 zemalja svijeta.

Izvor: Indikator.ba