Otvoreni izložba ovce ‘pramenke’ i sajam vlašićkog sira

Datum: 16.9.2013.

Povećanje podsticaja sa 15 KM na 40 KM za proizvođače ovaca i koza, svakako pozdravljam i smatram da bi sve to moglo ići i više, obzirom da na prostorima Vlašića zima traje skoro osam mjeseci i da je to naša osnovna djelatnost, rekao je na Vlašiću Halil Sefer, jedan od izlagača na Izložbi ovce „pramenke“ i sajmu travničkog/vlašićkog sira, Gostilj 2013.

Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović svečano je otvorio ovu veoma značajnu manifestaciju za razvoj domaće proizvodnje koja se održava u organizaciji Saveza opštinskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srednjobosanskog Kantona.

“Sa ove izložbe i ovoga sajma šaljem apel našim vlastima na razini Bosne i Hercegovine: Riješite nam izvoz proizvoda ovih vrijednih proizvođača u EU i osigurajte nam da naši proizvođači mogu dobivati podsticaje i iz fondova iz EU”, rekao je prilikom otvaranja pomenutog sajma i izložbe dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

Ova manifestacija organizirana je uz podršku Vlade FBIH, Vlade SBK i Opštine Travnik na kojoj svoje proizvode izlažu proizvođači iz Republike Srpske, Unskosanskog Kantona i opština Srednje Bosne.

“Travnik je definitivno najjača opština na ovim prostorima, kada je u pitanju ovčarstvo i proizvodnja jagnjadi. Mi proizvodimo dvije vrste ovce pramenke. Posebno se zahvaljujemo što smo u ovoj godini od Federalnog ministarstva poljoprivrede dobili povećanje podsticaja za ovce sa 15 KM na 40 KM i mi ćemo ispred udruženja inzistirati da to u narednom periodu bude i više, da se ljudi uvode u sistem jer ova grana je perspektiva Srednje Bosne”, istakao je Junuz Brkić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SBK. U okviru takmičarskog dijela učestvovao je 41 izlagač vlašičkog i travničkog sira kao i dvije kategorije u kojima je 30 torova ovce „pramenke”. Okrugli sto na temu: Animalna proizvodnja u generiranju novih vrijednosti, pobudila je veliko interesovanje proizvođača a prisutnima su se pored Federalnog dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića, također obratili i načelnik Opštine Travnik Admir Hadžiemrić kao i resorni ministar u Vladi SBK Senad Selimović.

Izvor: Agrolink.ba/Indikator.ba