Počeo jubilarni 40. Sajam šljive u Gradačcu

Datum: 28.8.2013.

Zajedničkim presijecanjem vrpce, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović, danas su u Gradačcu otvorili 40. jubilarni Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

“Sajam šljive u Gradačcu je primjer da je ova zemlja bez premca kada su u pitanju prirodni resursi. Poljoprivredni sektor ima jedan ogroman dugoročni ekonomski potencijal“, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i dodao da taj potencijal još uvijek nije iskorišten zbog sporosti certificiranja poljoprivrednih proizvoda ali je postignut značajan napredak.

Kazao je i kako Gradačac može biti primjer ostatku BiH kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja te da voće i povrće iz BiH mogu pronaći profitabilno mjesto na europskom tržištu.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko je pozvao političke stranke u BiH da se “više fokusiraju na praktičnu politiku” koja će poljoprivrednicima, radnicima i preduzetnicima olakšati poslovanje.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako je Sajam u Gradačcu dobar primjer kako BiH ima dosta potencijala i mogućnosti za razvoj.

“Više od 280 izlagača na Sajmu u Gradačcu su potvrda kako na ovakvim manifestacijama nije bitno da se izlagači samo vide, nego da ostvare i poslovne kontakte i da ostvare korektnu poslovnu suradnju“, kazao je premijer Federacije BiH Nikšić.

Dodao je kako će se tijekom Sajma održati i niz stručno znanstvenih skupova, savjetovanja na kojim će se razmijeniti iskustva o naprednim tehnologijama a sve u cilju unapređenja proizvodnje hrane što je jedno od strateških opredjeljenja Vlade Federacije BiH.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko je pozvao političke stranke u BiH da se “više fokusiraju na praktičnu politiku” koja će poljoprivrednicima, radnicima i preduzetnicima olakšati poslovanje.

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović je rekao da ovaj sajam potvrđuje da naši proizvođači hrane mogu biti uspješni u svojoj zemlji. To posebno potvrđuju proizvođači šljive koji su ove godine proizveli dovoljno šljive za domaće stanovništvo i postali prepoznatljivi izvoznici i snabdjevači stranih gradova šljivom.

Posebno ohrabruje činjenica da se Federalna vlada počela ozbiljnije baviti ekonomskim pitanjima te je na protekle dvije sjednice usvojila dvije vrlo važne inicijative. Te inicijative bi trebalo da rezultiraju ukidanjem doprinosa na plate u proizvodnom sektoru gdje je i proizvodnja hrane, odnosno poljoprivreda, kako bi naš proizvodni sektor bio ekonomski konkurentan i kako bi naši stanovnici mogli očekivati nova radna mjesta, kazao je LIjanović napomenuvši da je riječ o inicijativa za ukidanje doprinosa i o ukidanju kantona. Na 13.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode izlaže više od 280 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke i Turske.

Tijekom dana u Gradačcu će, u industrijskoj zoni, biti otvorene dvije tvornice, Mljekara Zott SEE i Mlin “Nezić.

Pokrovitelji Sajma su Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Tuzlanske županije i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Izvor: Indikator.ba