Podjela regresiranog goriva od 15. septembra

Datum: 29.8.2013.

Poljoprivrednici u RS će za ovogodišnju jesenju sjetvu moći preuzimati regresirano dizel gorivo, čija podjela će početi 15. septembra ove godine. Navedeno je to u Informaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koju je juče usvojila Vlada RS, a koja sadrži mjere podrške poljoprivrednicima i ublažavanje posljedica ovogodišnje suše, koja ih je zadesila.

Ova odluka Vlade RS naišla je na odobravanje poljoprivrednika, jer im svakako predstavlja olakšicu u radu na svojim gazdinstvima, ali ipak ističu da je regresirano gorivo bilo potrebno početi isporučivati ranije, od 1. septembra.

U resornom ministarstvu juče su nam kazali da će regres za dizel gorivo za potrebe jesenjih radova iznositi od 0,60 KM po litru te da su procjene da će za regresirano gorivo za jesenju sjetvu biti potrebno do tri miliona KM.

“Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biće odobreno regresiranje dizel goriva u količini od 50 litara po hektaru za berbu ratarsko-povrtarskih kultura i jesenju sjetvu i 35 litara po hektaru za voćarsko-vinogradarske kulture”, rekli su u Ministarstvu.

Oni su dodali da će dizel gorivo, kao i za proljetnu sjetvu, biti kupovano po vlastitom izboru sa spiska ovlaštenih distributera, koji potpišu sporazum sa Ministarstvom.

“Očekuje se da će u jesen ove godine strnim žitima biti zasijano oko 40.000 hektara. Berba ratarsko-povrtarskih kultura biće izvršena na oko 100.000, dok stalni zasadi voćnjaka i vinograda, obuhvataju oko 5.000 hektara”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, prodaja dizel goriva trebalo bi da bude realizovana od 15. septembra do 15. novembra ove godine kada je i optimalan agrotehnički rok za izvođenje jesenjih radova u poljoprivredi. Pored toga, u Ministarstvu smatraju da odluka o odobravanju prodaje i korištenja regresiranog dizel goriva predstavlja značajnu olakšicu poljoprivrednim proizvođačima za oporavak proizvodnje na vlastitim gazdinstvima i planiranje povećanja sjetvenih površina.

Pored toga, kao mjere podrške, u okviru ove informacije navedena je i premija za merkantilnu pšenicu roda 2014. godine, zatim nastavak aktivnosti na realizaciji kreditne linije preko IRB RS za obrtna sredstva.

Zbog očekivane potrebe za povećanim uvozom kukuruza, neophodno je da nadležni inspekcijski organi pojačaju već postojeću kontrolu, uzimanjem uzoraka na prisustvo aflatoksina, a na osnovu procjene rizika biće pojačane i dodatne kontrole hrane za životinje.

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine, rekao je da će posljednje odluke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dobro doći poljoprivrednoj proizvodnji u RS.

“Što se tiče regresiranog goriva, mislim da malo kasni, jer ipak je najrealnije bilo da bude početo od 1. septembra, upravo zato što poljoprivredni proizvođači u to vrijeme troše veću količinu goriva. Međutim, to vjerovatno nije moglo prije i svakako je dobro došlo i od 15. septembra”, rekao je Nikolić.

Kada je u pitanju premija za merkantilnu pšenicu za narednu godinu, Nikolić je rekao da je to dobar potez te da je vrijeme jednom da poljoprivredni proizvođači znaju kolika je premija za pšenicu.

Izvor: Ekapija.ba/Nezavisne novine