Podravka povećala profit u devet mjeseci za 17 odsto

Datum: 31.10.2013.

Hrvatska grupacija Podravka, u devet mjeseci ove godine, ostvarila je 136,6 miliona kuna (17,9 miliona evra) neto dobiti, bez jednokratnih stavki, što predstavlja rast od 17 odsto u poređenju sa istim periodom 2012, saopšteno je iz te kompanije.

Toškovi poslovanja Grupe Podravka smanjeni su za oko četiri odsto na godišnjem nivou, i to uglavnom zbog nižih troškova radne snage usljed sprovedenog programa zbrinjavanja zaposlenih, kao i povoljnog kretanja cijena sirovina, prenio je portal Biznis.hr.

U kompaniji posebno ističu da je neto dug krajem septembra ove godine iznosio 906,7 miliona kuna, i niži je za 173 miliona, u poređenju sa krajem 2012.

Ukupna prodaja Grupe Podravka u prvih devet mjeseci ove godini iznosila je gotovo 2,62 milijarde kuna, što predstavlja pad od tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prodaja strateškog poslovnog područja Prehrana i pića iznosila je dvije milijarde kuna i manja je za četiri odsto, uglavnom zbog nižeg nivoa prodaje na domaćem tržištu.

Istovremeno, tržišta Srednje, Jugoistočne i Zapadne Evrope, prekookeanskih zemalja i Dalekog istoka ostvaruju rast prodaje, uz najveći doprinos Poljske, Mađarske i Austrije.

Takođe, najavljuje se i nastavak započetog procesa restrukturiranja, u okviru kojeg će Podravka izaći iz poslovnih programa „Pića“, „Pekara“ i dijela programa „Smrznute namirnice“.

Grupu Podravka, uz matično društvo, čine još 24 povezana društva od kojih je osam u Hrvatskoj, a 16 u inostranstvu.

Izvor: Capital.ba/Tanjug