Podrška individualnim proizvođačima

Datum: 9.9.2013.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da su gradske vlasti spremne da podrže angažman onih koji na vlastitoj zemlji pokreću proizvodnju i omogućavaju zapošljavanje određenog broja ljudi.

Gavranović je tokom posjete domaćinstva Zorana Tucikešića, uzgajivača gljiva, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Piskavica, rekao novinarima da je ovo dobar primjer porodičnog posla, koji može i treba da se širi.

On je naveo da Tucikešić godišnje proizvede oko 35 tona gljiva i da najveći dio njegove proizvodnje završava na banjalučkom tržištu, odnosno u velikim trgovačkim lancima.

„Tucikešić je najavio da želi da proširi postojeće kapacitete i mi smo spremni da podržimo ovakav angažman onih, koji na vlastititoj zemlji, pokreću proizvodnju i omogućavaju da se zaposli određen broj ljudi“, rekao je Gavranović.

Gradonačelnik Banjaluke izrazio je uvjerenje da će Tucikešić ostvariti plan da proizvodi 100 tona gljiva godišnje.

Govoreći o saradnji gradske uprave i Mjesne zajednice Piskavica, Gavranović je istakao da mještani ovog naselja imaju razloga za zadovoljstvo i da je proteklih nekoliko godina mnogo urađeno u oblasti komunalne infrastrukture.

„Upravo smo na ovom terenu ostvarili naš cilj da gradski vodovod dođe i do same periferije grada. Tu je i solidna putna mreža, a Piskavica je jedna od rijetkih mjesnih zajednica u kojoj bilježimo blagi rast broja upisane djece u školu“, kaže Gavranović.

On je podsjetio da grad Banjaluka iz budžeta izdvaja oko 2,5 miliona KM za ulaganje u poljoprivredu.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao da današnja posjeta Mjesnoj zajednici Piskavica predstavlja primjer dobre saradnje između Administrativne službe grada, odbornika gradskog parlamenta i Savjeta ove mjesne zajednice.

Tucikešić je rekao da uzgoj gljiva predstavlja dobar posao, koji, uz mnogo truda i odricanja, može obezbijediti egzistenciju porodice.

„Ovim poslom se bavim već desetak godina. Namjeravam da proširim proizvodnju, potrebno je uložiti i u hladnjače i vjerujem da ću u tome uspjeti“, istakao je Tucikešić.

Gavranović i predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban su u Mjesnoj zajednici Piskavica, osim domaćinstva Tucikešića, posjetili i Dom kulture i ambulantu.

Izvor: Capital.ba/Srna