Podstaći žensko preduzetništvo na selu

Datum: 23.10.2013.

U Posavini je moguća proizvodnja zdrave hrane biljnog porijekla, kao i njen dalji plasman na evropsko tržište, istaknuto je danas na seminaru o preradi voća i povrća i njihovom plasmanu na tržište, održanom u Modriči.

Seminar za žene iz Modriče i susjednih opština održan je u okviru programa „Žensko preduzetništvo i organizovanje u okviru agrobiznisa“.

Ovaj skup, kojem je prisustvovalo 20 žena, održan je sa ciljem da se podstakne žensko preduzetništvo u seoskim sredinama, rekla je Radmila Cvijić, saradnik Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske.

Ona je navela da je seminar održan kako bi se žene informisale o načinu proizvodnje hrane u domaćinstvu, sertifikaciji proizvoda i organizovanom plasmanu na domaćem i stranom tržištvu.

Profesor sa Prehrambenog fakulteta tuzlanskog Univerziteta Remzija Cvrk rekla je da je pored kvaliteta, potrebna i sertifikacija proizvoda, te da preduzetnici treba da iskoriste dozvoljen plasman proizvoda zdrave hrane biljnog porijekla na evropsko tržište.

Program „Žensko preduzetništvo i organizovanje u okviru agrobiznisa“ provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa džender centrima vlada Srpske i Federacije BiH.

Seminar u Modriči podržala je opština Modriča i Poljoprivredna zadruga „Tarevci“ iz Tarevaca kod Modriče.

Izvor: Capital.ba/Srna