Podsticaji za voćare u opštini Srbac

Datum: 13.9.2013.

Za voćare u opštini Srbac, koji su zainteresovani za podizanje zasada na pola hektara i više, za podsticaje je predviđeno 35.000 KM.

Mićo Malbašić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Srbac, obavijestio je danas poljoprivredna domaćinstva da zahtjeve za novčane podsticaje mogu predati u Administrativnu službu opštine Srbac do 31. oktobra.

„Od ukupno 324.000 KM, koliko je u opštinskom budžetu za ovu godinu planirano za podsticaje u poljoprivredi, za stimulaciju voćarstva, odnosno podizanje savremenih voćnjaka planirano je 35.000 KM“, rekao je Malbašić.

On je rekao da poljoprivrednici, koji iskažu namjeru da šljivom zasade najmanje jedan hektar, mogu računati na besplatne sadnice, a onima, koji se opredijele za sadnju jabuka, krušaka, trešanja, šljiva i lješnika na površini od najmanje pola hektara, biće obezbijeđene subvencije za nabavku sadnog materijala u iznosu od 50 odsto troškova.

Malbašić je dodao da zainteresovani voćari uz zahtjev treba da prilože kopiju katastarskog plana parcele i potvrdu da je domaćinstvo registrovano u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ u Srpcu.

On je naglasio da postoji još jedna pogodnost za voćare, a riječ je o subvenciji za nabavku sistema za navodnjavanje „kap po kap“, za šta će opština Srbac obezbijediti sredstva u iznosu od 40 odsto troškova, koje voćari moraju dokazati računima za utrošeni materijal i rad.

Izvor: Capital.ba/Srna