Poljaci zainteresovani za kupovinu Fabrike šećera u Bijeljini

Datum: 27.8.2013.

Poljska firma “Pol-mot holding” nezvanično se pojavila kao potencijalni partner za pokretanje proizvodnje u bijeljinskoj šećerani. Poljaci su pismo namjere poslali na adresu predsjednika RS, a sa Vladom ovih dana pregovaraju o eventualnom ulaganju u bijeljinsko preduzeće, izvještava ATV.

- Napretka nema bez ulaganja finansijskh sredstava. Mi pozdravljamo inicijative – kaže Meho Fatulić, tehnički direktor Fabrike šećera Bijeljina.

Čini se da je sudski rasplet i presuda u slučaju Zorana Ćopića privukla i ostale investitore. Šećeranu je počela da mjerka, za sada neimonovana, firma iz Izraela.

Kako saznaje ATV, Izraelce je još prošle godine kroz pogone šećerane proveo bivši ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović. U Bijeljini su ostali nekoliko dana, nakon čega su detaljno analizirali stanje u preduzeću. Pošto su izračunali da bi za pokretanje proizvodnje bilo potrebno nekoliko desetina miliona maraka, za sada su se povukli iz projekta.

- Najviše nam daje nadu to što ima zainteresovanih investitora, što je cijena šećera sada jako dobra – kaže radnik Ilija Grkić.

Potencijal u šećerani vidi i jedna firma iz Španije, ali Vlada navija za Poljsku ili izraelsku kombinaciju. Ne treba zaboraviti ni hrvatskog investirora, zemljoradničku zadrugu “Jankovci”, koja je do sada u šećeranu uložila nekoliko miliona maraka.

Četiri potencijalna partnera čekaju da Vrhovni sud potvrdi osuđujuću presudu protiv Zorana Ćopića.

- Mislim da se mora konačno završtiti taj sudski postupak da bi i ovi ljudi, koji su pokazali prilično dobar interes, ušli u posao, jer pretpostavljam da niko neće ući u neregularne odnose – ističe Fatulić.

Po nekim procjenama, šećerana je zbog trogodišnje obustave proizvodnje izgubila oko 60 mil KM.

Izvor: Indikator.ba