Poljoprivreda pred Parlamentom: Zahtjevi opravdani, novca nema

Datum: 10.10.2013.

Početak tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevuodržane 09.10., na čijem su dnevnom redu stanje i problemi u poljoprivrednom sektoru FBiH, obilježile su nedoumice.

Kada je federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović počeo da prezentira analizu Informacije Vladine radne grupe zadužene za kontrolu “pojedinih rješenja donesenih temeljem Javnog poziva”, iz poslaničkih klupa su počela negodovanja. Pojedinci su negodovali što će analiza kao izuzetno obiman materijal Ministarstva poljoprivrede u Lijanovićevoj prezentaciji oduzeti mnogo vremena nauštrb kvalitetne rasprave, kako su rekli, o konkretnim problemima u poljoprivredi i načinima kako ih riješiti. Neki poslanici su, pak, smatrali da ministru treba dozvoliti da kaže sve što ima jer je od njega otprije već duže traženo da se obrati Parlamentu i objasni probleme u poljoprivrednom sektoru.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović, koji u odsustvu predsjedavajućeg Fehima Škaljića vodi današnju sjednicu, na kraju je dozvolio Lijanoviću da prezentira analizu jer je s tim bila saglasna većina, kako je Vidović zaključio na osnovu obraćanja iz klupa.

Ministar Lijanović, osim što je naveo stavove Vladine radne grupe, koje se između ostalog odnose na rješenja donesena temeljem javnog konkursa za dodjelu budžetskih poticaja poljoprivrednicima, istovremeno je u ime Ministarstva negirao negativne primjedbe iznesene na račun njegovog ministarstva.

U ime Vladine radne grupe, predsjednik Ivica Mladina je, pak, nakon ministrovog izlaganja izjavio da javni poziv nije potpuno oslonjen na Pravilnik o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja.

Nekim klijentima je novac dodjeljivan po više kriterija, na temelju rođačkih, prijateljskih, teritorijalnih i stranačkih veza, neke su od primjedbi Vladine radne grupe, koje ministar Lijanović negira.

Avdo Muslimović je u ime Saveza poljoprivrednih udruženja kazao da poljoprivrednici očekuju mnogo više od Vlade i Parlamenta kako bi im propisi omogućili proizvodnju dovoljnih količina hrane i odgovarajući plasman na tržište. U prošloj godini nisu isplaćeni kompletni poticaji, rekao je Muslimović.

“Vi treba da date pravi smjer – da kažete treba li nam proizvodnja hrane i u kojim količinama, a onda da osigurate šest posto od godišnjeg budžetskog iznosa za poticaje poljoprivredi. Ne možemo shvatiti da nam govorite da su naši zahtjevi opravdani, a da istovremeno ističete da para nema”, rekao je Muslimović obraćajući se članovima Vlade i Parlamenta.

U ime udruženja poljoprivrednika, proizvođača mlijeka, Mehmed Nikšić je kazao da odnos vlasti prema proizvođačima ni izbliza nije na odgovarajućem nivou. Zatražio je adekvatnu isplatu poticaja.

Inicijator ovog tematskog zasjedanja Predstavničkog doma je Enver Mehmedović, predsjednik parlamentarnog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U uvodnom obraćanju on je pozvao na donošenje nove strategije poljoprivrednog razvoja u Federaciji, pošto je konstatirao da takvog dokumenta nema već treću godinu jer je prethodni važio za period 2006 – 2010. godina.

Izvor: Agrolink.ba/Indikator.ba