Poslednjih godina borovnica postaje sve značajnija voćarska kultura, naročito u sjevernom dijelu Republike Srpske, gdje djeluje Poljoprivredni klaster „GLS“. Upravo je pomenuti klaster zaslužan za popularizaciju ove voćne vrste, zahvaljujući čemu raste broj površina u proizvodnji, kao i tražnja među potrošačima. U susret novoj proizvodnoj sezoni, u Banja Luci će se održati prvi „Blueberry Event“.

Borovnica postaje sve značajnija voćarska kultura u Republici Srpskoj

„Pomenuti događaj ima dvostruki cilj. Prije svega, želja nam je da na zvaničan način obilježimo početak sezone berbe i plasmana svježe borovnice, odnosno kampanje „Biram borovnicu, domaću i svježu“, koju organizujemo već treću godinu za redom. Pored toga, predstojeću sezonu ćemo započeti obogaćeni sa novim znanjima iz oblasti savremene proizvodnje borovnice, kroz organizaciju stručnih predavanja za proizvođače koji sarađuju sa Klasterom“, ističe Bojan Ćikić, menadžer Klaster „GLS“.

Bojan Ćikić, menadžer Poljoprivrednog klastera “GLS”

U skladu sa navedenim ciljevima, tokom „Blueberry Event-a“ će se organizovati aktivnosti za dvije grupe korisnika – potrošače i primarne proizvođače. Prvi će imati priliku da poslušaju predavanja magistrice nutricionizma, g-đe Nevene Pandže, dok će se sa proizvođačima družiti prof. dr Aleksandar Leposavić, uvaženi stručnjak sa Instituta za voćarstvo iz Novog Sada.

„Koliko god je važno da radimo na unapređenju tehnologije proizvodnje borovnice, jednako je bitno da radimo i na uvođenju zdravih navika u ishrani, koje će dodatno, kroz kupovinu domaćih proizvoda dovesti do revitalizacije u posmatranom sektoru“, naglašava Ćikić.

Sadržaj prvog “Blueberry Event-a” u Banja Luci

Prvi „Blueberry Event“ održaće se u Banja Luci, u srijedu 24. maja, u Hotelu Courtyard by Meriot, sa početkom od 18:00 časova.

Događaj je otvorenog tipa, uz obaveznu prethodnu najavu.

Kontakt broj za potvrdu učešća: 065/478-103.

Rad poljoprivrednih klastera u Republici Srpskoj potpomognut je kroz međunarodni IFAD fond, koji provodi Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata koj djeluje u sklopu Ministaratva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.