Poljoprivredni tržišni informacioni sistem u BiH – obaveza prema Zakonu o poljoprivredi BiH i zahtjev EU

Datum: 12.9.2013.

Danas je u prostorijama VKT BiH održan skup pod nazivom „Povećanje konkurentnosti i jačanje izvoza u sektoru poljoprivrede, primjenom IT tehnologije“. Tom prilikom su predstavljeni Poljoprivredni tržišni informacioni sistem (PTIS), i Sistem sljedivosti prehrambenih proizvoda koje implementira AgroLink koristeći napredna softverska rješenja. Rad AgroLinka su podržali USAID/Sida FARMA projekat, te Ministarstvo vanjskih poslova Norveške putem AEPC projekta.

PTIS je sistem centralizivanog, redovnog prikupljanja i obrade podataka o tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te plasiranja relevantnih informacija ključnim tržišnim subjektima.

Uspostava PTIS-a je propisana Zakonom o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH. Zahtjev EU je da svaka zemlja koja želi postati članicom ima uspostavljen i funkcionalan PTIS na nacionalnom nivou. U BiH još uvijek ne postoji PTIS na nacionalnom nivou.

“Tržišni informacijski sistem je nešto što nedostaje u BiH, pa BiH i u tom segmentu kaska za svojim susjedima i drugim zemljama u regiji”, izjavila je direktorica AgroLinka Nežla Adilagić. U njegovoj uspostavi, kako je dodala, bitnu ulogu može imati javno-privatno partnerstvo kao uspješni model koji koriste mnoge zemlje.

AgroLink je još 2010. pokrenuo PTIS za sektor svježeg voća i povrća za cijelu BiH. Pored dnevnih informacija o cijenama koje se plasiraju putem web stranicewww.agrolink.ba i SMS usluge, AgroLink je odnedavno pokrenuo sedmični pregled veleprodajnih cijena voća i povrća na regionalnom nivou (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija). Sedmični bilteni se elektronski dostavljaju svim interesnim skupinama u regiji.

„Potrebno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti domaćih proizvođača i institucija o neophodnosti uspostavljanja ovakvog sistema, bez koje nema kvalitetnih politika, strategija i programa poticaj, i bez čega naši proizvođači gube na pregovaračkoj moći dok trguju poljoprivredno-prehrambenim proizvodima“, istakla je Adilagić.

Nedostaje baza podataka na državnom nivou

Gavran je dodao da je tržišni informacijski sistem u poljoprivredi BiH, također, projekt koji je VTKBiH prepoznala kao izuzetno važan, jer često primarni poljoprivredni proizvođač dobije veoma nisku i nerealnu cijenu za svoj proizvod, vrlo teško održava svoju proizvodnju, a potrošači i krajnji kupci imaju utisak da ostvaruje neki ekstra profit i da su konačne cijene izuzetno visoke. Pri tome, dodao je Gavran, prava baza podataka iz koje bi se mogla saznati istina, na državnom nivou, ne postoji.

Izvor: Agrolink d.o.o. Sarajevo/Agrolink.ba