Poljoprivrednici pozvani na proteste

Datum: 1.9.2013.

Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini pozvalo je članstvo “da krene s radikalnim akcijama” u ponedjeljak odmah nakon radnog vremena (16 sati) ako tokom dana ne bude nastavljena započeta isplata poljoprivrednih poticaja u Federaciji BiH.

“Još jednom pozivamo sve poljoprivrednike na pritisak prema Ministarstvu finansija i ministru Anti Krajini. Dali smo vam 15 dana, nakon puštanja prvog novca, isplata nije nastavljena. Ovo liči na još jednu prevaru u poljoprivredi koja je nedopustiva”, navedeno je u saopćenju ovog udruženja.

Udruženje navodi da je priliv novca u Ministarstvo finansija takav da u roku od dva dana mogu biti izmirene obaveze prema poljoprivredi.

“Konstantno se pozivamo na zakon i na listu prioriteta i nedopustivo je da nas konstantno varaju i krše zakon. Nećemo to više tolerisati jer poljoprivreda je izvarana već sedam puta. ‘Sedam puta’ podrazumijeva sedam mjeseci tekuće godine, za koje su redovno isplaćene plate državnim funkcionerima koji su peti na listi prioriteta, a poljoprivreda je na toj listi na trećem mjestu”, izjavio je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Ekapija.ba